СТАНДАРД life

Оштетени штедачи

ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: По одлуката на Уставен останува прашањето дали фирмите треба да работат преку банка?

Влатко Зорба
„Уставниот Суд на седницата одржана на 24.02.2021 година реши да не поведе постапка за оценка на уставноста на член 163 став 3 од Законот за...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Еднаш бевме покрадени од организираната кражба на нашите депозити, сега повторно сме покрадени во стечајната постапка

Влатко Зорба
„Затворањето на Еуростандард банка на ден 12 август 2020 година што се случи како резултат на повеќегодишен масовен толериран грабеж со делење на ултра ризични...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Одлуката на Уставниот Суд – историска шанса да се исправи голема неправда

Влатко Зорба
„Повеќе од половина година талкаме од институција во институција борејќи се за вистината и правдата за откривање на сторениот организиран криминал во ограбената Еуростандард банка....
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Доделени кредити од 900 илјади евра на две поврзани ултра ризични фирми дадени во неповрат

Влатко Зорба
„Според извештајот од Стечајниот управник фирмата за производство на мебел АРБОР ДИЗАЈН ДООЕЛ СКОПЈЕ нема вратено кредит во Еуростандард банка од околу 440 илјади евра...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Фирма со двајца вработени зела кредит од 670 илјади евра од Еуростандард

Влатко Зорба
„Фирма за трговија и услуги основана во август 2016 година со седиште во општина Кисела Вода во Скопје, со непаричен влог од 5 илјади евра,...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Ова е добро организиран повеќегодишен криминал од високи размери во којшто главните актери се добро познати

Влатко Зорба
„Увидот во билансите на фирмите должници на ограбената Еуростандард банка е повеќе од поразителен. Не само што не ги враќале кредитите воопшто, туку тие не...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Како се префрлаа парите од „Еуростандард“ во приватни џебови (пример од 2,5 милиони евра)

Влатко Зорба
„Најголемата фирма должник според извештајот за Еуростандард банка на стечајниот управник Душко Тодевски има невратен кредит во износ од 2,5 милиони евра. Кредитот на фирмата...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Како деловно неактивна фирма добила кредит од 380 илјади евра од Еуростандард банка?

Влатко Зорба
„Фирма со еден сопственик основана во 2013 година со непаричен влог од 5 илјади евра немала поднесено годишна сметка од 2017 година на наваму и...
ЕКОНОМИЈА

Оштетени штедачи: Зошто домашните експерти бранат толериран грабеж во ограбена банка?

Влатко Зорба
„За да ги оправда своите гревови, гувернерката Анита Ангеловска Бежоска се повикува и на „домашните експерти” кои посочиле дека за затворањето на Еуростандард банка таа...
ЕКОНОМИЈА

Костовски до Здружението на оштетени штедачи: Не доликува вашиот бес да го истурате на човек којшто најповеќе се бори за вас

Влатко Зорба
Бизнисменот Трифун Костовски реагираше на денешното соопштение на Здружението на оштетени штедачи на Еуростандард банка, во кое се вели дека „повеќе од јасно“ е дека...