СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Google Maps почнува да ги насочува возилата по еколошки правци

Апликацијата „Maps“ на „Google“ ќе започне, како дел од борбата против климатските промени, да ги води возачите по маршрутите за кои се проценува дека создаваат најмали емисии на јаглерод врз основа на сообраќајот, падините и другите фактори, соопшти компанијата.

Во соопштението се наведува дека оваа функција ќе биде пуштена во текот на оваа година во САД, а потоа и во други земји, како дел од заложбата на компанијата да помогне во борбата против климатските промени со своите услуги.

„За околу половина од рутите, ние сме во состојба да најдеме поеколошка опција со минимални или никакви временски трошоци“, рече директорот на производството Расел Дикер, пренесе Ројтерс.

„Google“ наведува дека прави релативни проценки на емисиите со испитување на различни типови возила и патишта, потпирајќи се на податоците од Националната лабораторија за обновлива енергија на САД (NLOE).

Податоците за патиштата доаѓаат од автомобили со Street View, како и од воздух и сателитски слики.

Шефот на групата за мобилност на NLOE, Џеф Гондер, рече дека постигнал договор со лабораторијата, која разви алатка позната како „FastE“ за проценка на потрошувачката на енергија на возилото, овој месец, со цел да добие средства од Google и да ја проучи точноста на нејзината проценки.

Од јуни, Google Maps ќе започнат да ги насочуваат возачите да патуваат низ зони со ниски емисии, во кои некои возила се забранети во Германија, Франција, Холандија, Шпанија и Велика Британија.

Во следните месеци, корисниците на Maps ќе можат да споредуваат автомобил, велосипед, јавен превоз и други начини на превоз на едно место, наместо само да избираат помеѓу различни рути.

Поврзани вести

Новиот гејмпад Razer работи со Android и Windows

msp-admin

Се појавија детални слики на Nokia 6.3

Влатко Зорба

Барате нешто? Google е далеку од најдоброто место за да го сторите тоа

Влатко Зорба