СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Нова блокчејн платформа ќе се бори против „тиранијата“ на социјалните медиуми

Откако во јануари се повлече од функцијата главен технички директор на ЕОS, Дан Лаример објави нов проект наречен Clarion.

Лаример сподели објава на GitHub, објаснувајќи го концептот на неговиот нов проект. Тој опиша мрежа отпорна на цензура што ја рефлектира „продуктивноста и сигурноста на централизираната услуга со слобода и независност на децентрализираната услуга“.

Лаример тврди дека неговиот проект ќе ги ослободи пријателите и семејството од таканаречената „тиранија на Twitter, Facebook, YouTube, Amazon и Google“.

Проектот црпи инспирација од RetroShare, Hive (поранешен Steemit) и Voice, а Лаример вели дека RetroShare е многу поблизу до посакуваното ниво на централизација. Clarion ќе го олесни испраќањето е-пошта, видео разговори и други форми на пораки.

Лаример ја заврши својата изјава со зборовите: „Големите технолошки фирми (од Big Tech) ги заклучија своите корисници во своите услуги и веќе не произведува алатки за да ги поттикнува луѓето“.

Во јануари, Лаример изјави дека неговиот интерес за технологија отпорна на цензура делумно се должи на бришењето на сметката на поранешниот американски претседател Доналд Трамп од страна на Твитер.

Пристапот на Трамп беше забранет на 8 јануари за поттикнување насилство во главниот град на САД, а Лаример следниот ден рече дека е „време да се напушти Твитер“.

Лаример, исто така, ги охрабри корисниците да ја преземат апликацијата Parler од Apple пред да ја отстранат. Parler се здоби со популарност како наводен центар за неонацисти и крајно десни екстремисти, рекламирајќи се како нецензурирана платформа.

Parler беше забранет од Amazon и други платформи, како што опиша Лаример во својата мистериозна објава на GitHub.

Сепак, Parler претрпе сериозно нарушување на безбедноста кога хакерот @donk_enby ја проби платформата и ги доби јавно достапните метаподатоци, откривајќи обемни информации за корисниците на Parler, вклучувајќи и идентитети.

Информациите потенцијално би можеле да идентификуваат многу луѓе кои учествувале во упадот на главниот град на САД.

Десниот социјален медиум Gab исто така беше хакиран, вклучувајќи ја и личната сметка на Доналд Трамп. Бидејќи Gab и Parler повеќе не работат, присуството на десните социјални медиуми е ограничено на поцентрализирани платформи. Лаример го објави својот проект еден ден откако хакот на Gab излезе во јавноста.

Поврзани вести

Huawei развива смартфон сличен на Motorola Razr 2019

msp-admin

Microsoft може да го преработи Windows на нов јазик

msp-admin

Вибер со нова опција за оние кои не ги памтат своите обврски

msp-admin