СТАНДАРД life
Здравје

Бактерија во јогуртот го намалува стресот и помага во спречување на депресија и анксиозност

Истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вирџинија открија дека Lactobacillus, бактерија која се наоѓа во јогуртот, како и во ферментираната храна, може да му помогне на телото да управува со стресот и да ја спречи депресијата и анксиозноста, пишува The Sun.

Нашите тела се населени со илјадници микроорганизми, колективно наречени микробиоти, кои се клучни за нашето здравје и благосостојба, а нашите црева не се исклучок.

Тимот од Вирџинија вели дека „нарушувањата на микробиотата“, без разлика дали се предизвикани од болест, лоша исхрана или други причини, придонесуваат за многу болести, па дури и помагаат во ширењето на ракот. Ова значи дека научниците сега се повеќе гледаат на цревата како алатка за борба против болестите и подобрување на здравјето.

Исто така, постои интерес за тоа како микробите во цревата можат да влијаат на менталното здравје.

Д-р. Готје и неговиот тим се обиделе да го одделат Lactobacillus од другите микроорганизми во цревата за да ја одредат неговата улога. Новото истражување сега се обидува да открие како.

Тимот користел глувци кои имале или немале Lactobacillus во цревата. Спроведувајќи тестови за однесување, тие откриле дека глувците кои ги немале бактериите покажале повеќе знаци на анксиозност и депресија.

„Нашето истражување може да го отвори патот кон откривање на многу потребните терапии за анксиозност и депресија“, рече др. Готје.

Иако резултатите не мора да покажуваат дека јадењето јогурт може да им помогне на луѓето да се справат со анксиозноста или да ја надминат депресијата, тие сугерираат дека бактериите пронајдени во оваа намирница, која често ја консумираме за појадок, може да се користат како алатка за управување со менталното здравје во иднина.

Спортскиот нутриционист во Warrior, Џес Хилард, претходно рече дека јадењето јогурт за појадок може да ви помогне да се чувствувате посити подолго време и да спречите скокови на шеќерот во крвта подоцна во текот на денот.

Истражувачите од Универзитетот во Орегон тврдат дека консумирањето ферментирани млечни производи како јогуртот може да го намали ризикот од смртоносен рак на белите дробови.

Поврзани вести

Ова е најдоброто овошје за консумирање ако имате ниско железо

Radmila Tasevska

Нутриционистка: Намирници кои никогаш не треба да ги јадете за појадок

Urednik

Пијалак што ќе го исчисти вашето тело од токсини

Radmila Tasevska