Дијабетесот е сè почеста состојба, поттикната од зголемените стапки на дебелина и седентарен начин на живот. Деведесет проценти од луѓето кои живеат со дијабетес имаат тип 2, кој може да биде наследен, но често е предизвикан од седентарен начин на живот и лоша исхрана.
Состојбата предизвикува нивото на шеќер во крвта на една личност да стане превисоко – во суштина телото ја губи способноста да го разгради нивото на гликоза.
Го зголемува ризикот од мозочен удар, срцеви заболувања, висок крвен притисок, стеснување на крвните садови и оштетување на нервите. Бројките откриваат дека околу 2,4 милиони луѓе се изложени на „висок ризик“ од дијабетес тип 2, со алармантен пораст кај помладите од 40 години.
Но, постојат многу работи што можеме да ги направиме за да го спречиме тоа, како што се одржување на здрава исхрана, многу вежбање, откажување од пушење и ограничување на внесот на алкохол.
Една неодамнешна студија покажа дека постои одредено овошје кое може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, а тоа е авокадото.
Податоците анализирани од повеќе од 6.000 возрасни на возраст од 45 до 84 години открија потенцијална врска помеѓу јадењето на популарното овошје за појадок и намалениот ризик од дијабетес тип 2 – особено кај оние со „биомаркер за внесување авокадо“ во крвта.
Објавени во The Journal of Nutrition, наодите сугерираат дека нашите метаболички процеси може да играат значајна улога во влијанието на нашето целокупно здравје. Во анализа на 6.224 постари возрасни лица, истражувачите се фокусираа на корелацијата помеѓу внесот на авокадо, шеќерот во крвта и нивото на инсулин. Поточно, тие ги разгледале „метаболитите“ специфични за авокадо (супстанција произведена за време на метаболизмот) во крвта, кои се појавуваат кога некој го јаде ова овошје.
Резултатите покажаа дека овошјето може позитивно да влијае на рамнотежата на шеќерот во крвта кај одредени поединци, но не мора да е за секого. Оваа студија е во согласност со претходните истражувања кои го истакнуваат позитивното влијание на авокадото врз ризикот од дијабетес тип 2.
Истражувањата покажаа намалување на ризикот од развој на дијабетес тип 2 за 20 проценти во период од шест години кај оние кои јаделе авокадо.
Покрај тоа, овошјето е поврзано со позитивни ефекти врз губењето на тежината и нивото на холестерол, што се припишува на присуството на мононезаситени масти кои придонесуваат за продолжено чувство на ситост и помагаат во одржување на здрав ХДЛ холестерол додека го намалуваат нивото на ЛДЛ холестерол во крвотокот. пренесува „Мирор“.