СТАНДАРД life
Здравје

Колку леб можете да јадете на ден без да се здебелите?

Лебот е една од најконзумираните намирници во светот. Но и еден од најконтроверзните бидејќи, наводно, може да придонесе за зголемување на телесната тежина.

Дали е тоа вистина? Колку леб можете да јадете на ден ако внимавате на вашата тежина?

Како се менувал квалитетот на лебот со текот на годините?

Лебот што го јаделе нашите далечни предци и лебот што го консумираме денес се значително различни. Квалитетот на лебот опаѓа поради повеќе фактори, како што се употребата на рафинирано брашно, додавањето на адитиви и засилувачи на вкусот, намалувањето на времето на ферментација и индустријализацијата на производниот процес. Овие промени имаа негативно влијание врз хранливата вредност, вкусот и зачувувањето на лебот. Затоа луѓето се повеќе се свртуваат кон традиционалните техники за правење леб, како што е лебот од кисело тесто, кој се консумира со векови.

Дали е вистина дека лебот дебелее?

Ова е едно од прашањата што во последно време предизвикува најмногу полемики во нашето општество. Лебот сам не се згуснува. Дали ќе се здебелите зависи од количината на внесена храна и од вкупниот калориски внес. Лебот е извор на јаглехидрати, кои се неопходни за функционирање на организмот, бидејќи даваат енергија и го регулираат метаболизмот, но и многу калории. Ако се трошат повеќе калории отколку што се согоруваат, вишокот се акумулира како маснотии. Значи, лебот сам по себе не е виновен, туку прекумерното консумирање – и неурамнотежената исхрана.

Кој вид леб најмногу дебелее?

Лебот кој најмногу дебелее е оној со најмногу калории на 100 грама, а најчесто се прави со дополнителни состојки како јаткасти плодови, овошје, масло, шеќер итн. Дебелеат и ултра-обработените лебови, како што се багетите, сомуните, лепињите и сите други видови печива кои содржат повеќе масти, шеќери и адитиви. Тоа не значи дека треба целосно да се исфрлат од исхраната, туку да се консумираат повремено и во мали количини.

Кои се најквалитетните лебови?

Најквалитетен леб е оној од интегрално брашно или брашно од цело зрно, кое содржи влакна, витамини и минерали. Подобар е и лебот направен со кисело тесто. А се работи за процесот на ферментација кој го подобрува вкусот, текстурата и издржливоста на лебот. Во последните години стана популарен кето лебот кој го забрзува метаболизмот и помага во одржување на идеалната телесна тежина.

Што е поздраво – бел или интегрален леб?

Друг од почестите сомнежи што се врти околу лебот е дали интегралниот леб е подобар од белиот леб. Што се однесува до калориите, тие се исти. Но, лебот од цело зрно нè прави побрзо да се чувствуваме сити благодарение на неговата висока содржина на влакна, кои нè спречуваат да грицкаме помеѓу оброците. А исто така и помага на цревната флора и не предизвикува нагли скокови на шеќерот во крвта.

Од друга страна, белиот леб е помалку интересен од хранлива гледна точка, бидејќи гликозата се апсорбира побрзо (генерира скокови на инсулин) и содржи малку протеини и влакна. Во рамките на медитеранската диета, намалувањето на белиот леб, но не и интегралниот леб, беше поврзано со помалку зголемување на телесната тежина и стомачни масти, според студијата објавена во списанието BMC Health Services Research.

Колку леб можете да јадете на ден без да се здебелите?

Како што рековме, не е виновен лебот, туку претераната и неурамнотежена потрошувачка. Препорачаната количина е околу 120 gr на ден, што е еквивалентно на 4 кришки или 2 кифлички, по можност од интегрално брашно или од цело зрно.

Трикови за контрола на количеството леб што го јадете

За да ги контролирате порциите, препорачуваме да јадете леб со главните оброци, по можност интегрален или од цело зрно. И да се избегне ултра преработен леб, кој има повеќе калории, масти, шеќер и адитиви.

Ако сакате да јадете леб, одлучете се за занаетчиски леб или леб што можете да го направите дома. Имајте предвид и што консумирате со лебот – сувомеснати производи, сирења, путер, намази итн. Овие намирници се многу калорични и во комбинација со леб се вистинска калориска бомба. Обидете се да изберете поздрави опции, како што се природни домати, авокадо, хумус, туна, мисирка итн.

5 знаци дека јадеме премногу леб

Поврзани вести

Еве како секојдневното јадење банани влијае на вашето тело

Radmila Tasevska

Пет заблуди за вегетаријанството

Urednik

Седум рани симптоми на мултиплекс склероза

Radmila Tasevska