СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Големата разлика меѓу богатите и сиромашните во Кина претставува закана за идниот раст

Успешната контрола на Ковид-19 од страна на Кина ја направи единствената голема економија што расте минатата година, но големите нееднаквости во приходите и сè уште слабите трошења на луѓето рефлектираат на неурамнотежено закрепнување, пренесе „Блумберг“.

Еве еден поблизок поглед на некои од клучните податоци објавени со извештајот за бруто домашниот производ оваа недела:

Разлики во приходите

Официјалните податоци објавени во понеделникот, кои покажуваат дека економскиот раст ги надмина нивоата на пандемијата во последниот квартал, откриваат дека најбогатите 20% од Кинезите имале просечен расположлив приход повеќе од 80.000 јуани (12.000 УСД) во минатата година или 10,2 пати повеќе од оној на најсиромашните 20%.

Во САД, оваа бројка е околу 8,4 пати, а во западноевропските земји како Германија и Франција достигнува 5 пати, според податоците на Организацијата за економска соработка и развој. Со оваа мерка, нивоата на нееднаквост во Кина се споредливи со Мексико, каде најбогатите 20% заработуваат 10,4 пати повеќе од најсиромашните 20%.

Претседателот Си Џинпинг ја забележа нерамномерната распределба на приходите на земјата како закана за нејзиниот иден раст, откако официјални претставници размислуваат за политики за поттикнување на трошењето на домаќинствата. Неодамнешните податоци покажуваат дека досега е направен мал напредок, откако јазот во приходите останува во голема мерка стабилен од 2015 година.

Слаба потрошувачка

Иако сузбивањето на вирусот во Кина овозможи да се продолжи со нормалната економска активност до втората половина на годината, растот на трошоците на домаќинствата сè уште не е вратен на нивото на пред-пандемијата.

Потрошувачката по глава на жител прилагодена на инфлацијата во Кина падна за 4% во 2020 година. Ова е споредливо со проекциите за лична потрошувачка во САД, која се очекува да падне за 3,8% во 2020 година, вели студија на „Блумберг“.

Продажбата на мало опадна за 3,9% во 2020 година во споредба со претходната година, што е поголем пад отколку во развиените економии како што се Соединетите држави, каде владините плаќања на работници, кои останале дома, и невработените, ја поддржуваат потрошувачката.

Како и другите економии, трошоците на Кина за услуги претрпеа повеќе од трошоците за стоки поради затворањето и стравот од вирусот – со скоро 17% пад на трошоците во ресторани минатата година.

Милиони печалбари останаа без работа на почетокот на 2020 година бидејќи фабриките, продавниците и рестораните беа затворени поради вирусот. Кога блокадите беа укинати подоцна во пролетта, некои избраа да останат во своите родни места, со официјални податоци кои покажуваат дека бројот на работници мигранти опаднал за 5,2 милиони во 2020 година од 2019 година.

Кина понуди релативно мала директна поддршка за домаќинствата погодени од загуби на работни места во првиот квартал, што значи дека многумина мораа да се потпрат на заштедите што сега се обидуваат да ги надополнат.

„Во моментов, кинеските домаќинства сè уште заштедуваат три процентни поени повеќе од својот приход отколку пред Ковид“, рече Хузе Сонг, истражувач по кинеска економија од Институтот Полсон.

Скок на индустријата

За разлика од потрошувачката, индустријата во Кина постави нови рекорди во 2020 година. Производството на суров челик се зголеми над 1 милијарда тони за прв пат. Производството на валан челик и алуминиум исто така се зголеми со зголемувањето на инвестициите во недвижнини и инфраструктура.

Вкупниот раст во услужниот сектор беше 2,1% во 2020 година, заостанувајќи од проширувањето на БДП, додека индустрискиот сектор, кој вклучува производство и градежништво, порасна за 2,6%.

Сепак, 2020 година беше многу успешна за информатичката технологија и финансиите, според Националното биро за статистика на земјата.

Владина поддршка

Слабата приватна потрошувачка значи дека учеството на потрошувачката во економијата се намали минатата година, наспроти долгорочната цел на Пекинг за создавање на потрошувачко ориентирана економија.

„Сепак, падот е помалку драматичен отколку што се очекуваше, со учеството на крајната потрошувачка во БДП што се намали за само 1,4% во споредба со 2019 година“, рече Нинг Џиче, шеф на кинеското биро за статистика. Ова може да се должи на зголемените државни трошоци за потрошувачки добра и услуги бидејќи Пекинг ја олабавува контролата над државниот долг за да поттикне економска експанзија.

Поврзани вести

Светската економија во хаос, рекорден пад во ЕУ и САД

msp-admin

Кои се предизвиците со кои се соочуваат жените на идниот пазар на трудот?

msp-admin

Електронско банкарство: Дигитална трансформација во Македонија

msp-admin