СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Како ИПО на Coinbase може да влијае на екосистемот на криптовалутите?

Нема сомнение дека 2021 година ќе биде одлучувачка за целиот екосистем на криптовалутите.

Биткоинот го турка пазарот кон нови рекорди на сите времиња, откако институционалните инвеститори се акумулираат во дигиталните финансии, но значајно влијание може да има и доаѓањето на Coinbase, водечка берза криптовалути, на Волстрит.

Можеби БТК е најдоминантниот играч во светот на криптовалутите, но Coinbase стана лидер на пазарот во платформите каде што инвеститорите можат да купуваат и продаваат токени. Како што се наведува, акциите на компанијата се тргуваат меѓу 350 и 375 долари, врз основа на неодамнешната приватна аукција на „в“, според која проценката на компанијата пред ИПО е 100 милијарди долари.

Корисниците на месечни трансакции на Coinbase (MTU) пак, се искачија на ниво што не е забележано од крајот на биковиот пазарот на бикови во 2017 година.

Пристигнувањето на Coinbase на берзата во Њујорк тешко дека можеше да дојде во подобро време, бидејќи Биткоин влезе во 2021 година во состојба на отворање на цените, откако се достигнуваат нови растови на најстарата криптовалута во светот и разни алт-коини.

Иако ваквиот раст секако му помогна на Coinbase да стане јавно претпријатие, вреди да се праша што ќе значи ова за крипто екосистемот, кој сè уште е далеку од масовно прифаќање?

Coinbase – Крипто Фејсбук

Поради статусот на Coinbase на крипто-пазарот, за криптовалутите стана познато дека се зголемуваат во цената веднаш по нивното вклучување на берзата. Овој феномен стана познат како „Coinbase ефект“ и има потенцијал да генерира значителни нивоа на обем на тргување со монети, бидејќи многу инвеститори за прв пат се изложени на нови монети.

Бидејќи Coinbase избира директен листинг на NYSE, можеме да видиме поинаков вид на ефект на крипто-пазарот како целина. Возбудата околу излегувањето на берза на Coinbase може да донесе оптимизам во светот на криптовалутите бидејќи берзата се преплетува со светот на акциите.

Како основна берза на екосистемот, успешното лансирање на Coinbase може да има значително влијание врз цените на средствата како што се Bitcoin и разни алткоини.

На пазар кој честопати се бори да биде прифатен меѓу инвеститорите на мало, јавен листинг на берза на криптовалути може да послужи како дополнителна верификација покрај значајната институционална инвестиција од „Тесла“ и „МајкроСтратеџи“.

Излегувањето на Coinbase може да има водечко влијание врз прифаќањето на криптовалутата во индустријата за која некои инвеститори сметаат дека е премногу мистериозна или нестабилна за да учествуваат.

Имајќи го ова предвид, успешното берзанско деби на Coinbase може дополнително да ги отстрани бариерите помеѓу малопродажните инвеститори и поширокиот крипто-свет.

Вреди да се напомене дека влијанието на листингот на Coinbase може да функционира во двете насоки. Ако берзата на криптовалути не успее да ги инспирира инвеститорите на значаен начин, падот на цената на берзата може значително да го повлече пазарот на криптовалути, кој веќе страда од нестабилност во февруари и март.

Пазарот на криптовалути често ја користи Coinbase како одлична отскочна даска за создавање поголеми пазарни капитализации и постигнување повисоки вредности на средства. Сега, кога водечката берза треба да стане јавна, целиот сектор се надева дека листингот може да го зголеми целиот пазар.

Какво влијание ќе има директниот листинг?

Иако многумина очекуваа Coinbase да излезе во јавноста со официјална иницијална јавна понуда, берзата се одлучи за опцијата за директен листинг.

Причината за ова може да биде поврзана со фактот дека компаниите кои нудат ИПО традиционално создаваат сосема нови акции за купување на инвеститорите. Иако Комисијата за захртии од вредност на САД (SEC) ги укина овие ограничувања, Coinbase избра да излезе во јавноста без да создаде нови акции и да го намали постојниот капитал. Оваа форма на вклучување, исто така, ќе значи дека Coinbase може да ги заобиколи скапите побарувања за користење осигурителни компании за лансирање на своето ИПО.

Овој потег може да се смета за добредојден за инвеститорите. Тоа е затоа што директниот листинг на Coinbase се чини дека е поставен за да дозволи некој да купува и да тргува со акции во компанијата истовремено. Ова има потенцијал да им ја отвори вратата на малопродавачите кои се љубопитни за светот во кој работи берзата.

Иако ИПО имаат моќ да направат врева за компанија што ќе станее јавна, светот на иницијалните јавни понуди обично е поексклузивен и е поограничен на институционални инвеститори кои имаат моќ да купуваат големи количини на акции во трговијата, за разлика од трговците на мало кои веројатно би купувале само единечни акции.

Иако ИПО обично се ограничувачки за типичните инвеститори на мало, постојат голем број платформи кои и овозможуваат на пошироката јавност да учествува, вклучително и Nasdaq Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC). Тоа им овозможува на малите инвеститори да учествуваат во ИПО, но за да учествувате, потребни ви се 2.000 долари и има процес за аплицирање.

Постојат и потрадиционални брокерски посредници кои нудат учество во ИПО. Една таква компанија е „Fidelity“, каде инвеститорите можат да купат првични понуди, под услов да имаат средства од 100.000 до 500.000 долари на домаќинството, додека TD Ameritrade ја нуди оваа услуга на сите, се додека вредноста на сметката е над 250 000 долари.

Иако трговците на мало имаат пристап до првичните јавни понуди, изборот на директен листинг на Coinbase гарантира, исто како и самата берза, в компанијата е отворена за секого – без разлика дали тие се институционални инвеститори или членови на пошироката јавност.

Покрај тоа, веројатно ќе биде привлечно за крипто-пуританците кои уживаат во децентрализираните, фер услови за кои се бори пазарот.

При изборот на директен листинг, Coinbase се обидува да ги задржи вредностите врз кои е изграден крипто-пазарот. Ако нејзиниот пристап може да ја отвори вратата за нови широко распространети инвестиции во индустријата, тогаш пристапот на компанијата може да биде целосно оправдан.

Поврзани вести

Тешка грешка на Путин

msp-admin

Видео игрите ја заменија музиката како најважен аспект на младинската култура

Влатко Зорба

Што треба да знаете за негативните цени на нафтата?

msp-admin