СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Манипулиран ли е Bitcoin?

За да дознаете дали сте во балон, треба да го пронајдете изворот на топол воздух. Ова е очигледно за „GameStop“, но не толку за биткоинот, пишува Енди Кеслер за „Волстрит журнал“.

Во јули 2018 година, изданието пишуваше за компанијата за криптовалути Tether, која издава токени наречени tethers, со кои се тргува под симболот USDT и треба да се процени на 1 долар, што ја прави валутата „стабилна“. Креаторите на tether може да манипулирале со биткоин, според студијата на Универзитетот во Тексас, издавајќи токени необезбедени со вистински долари и потоа купувајќи биткоини за да ја зголемат нивната цена. (Компанијата тврди дека истражувањето е неточно.)

Во тоа време, вкупната вредност на Tether беше околу 2,7 милијарди американски долари, а нејзината веб-страница тврдеше: „Секој tether секогаш е поддржан од 1 спрема 1 од традиционалната валута зачувана во нашите резерви“. Значи, некаде требаше да има реални пари од 2,7 милијарди американски долари – така треба да работи еден „стејблкоин“. Во ноември 2018 година, државниот јавен обвинител на Њујорк, Летиша Џејмс се повика на законот Мартин за да започне истрага за iFinex, кој е сопственик на Tether и берзата за криптовалути Bitfinex, „во врска со тековните активности што може да ги доведат во заблуда инвеститорите во Њујорк“. Компанијата ги оспори обвинувањата на обвинителот, негираше дека доведувала во заблуда клиенти и рече дека ќе се бори против каква било акција. Минатата година, апелациониот суд го одби нејзиното оспорување за истрага.

Биткоинот го достигна врвот на крајот на 2017 година, на 19.000 УСД и се сруши на 3.200 УСД следната година. Но, сега тој се врати! И сега има USDT токени за околу 26,4 милијарди долари, од кои 18 милијарди долари се создадени по март 2020 година. Од каде доаѓа зголемувањето? Никој не може да објасни.

Не е злато сè што сјае. Во 2019 година, Tether го актуелизираше своето оправдување, наведувајќи дека резервите „може да вклучуваат други средства и побарувања од заеми обезбедени од Tether на трети лица“. Од компанијата дури признаа дека имале само 74% од парите (или нивните еквиваленти) за поддршка на нивната стабилна паричка. Сосема необезбедена.

Против Bitfinex беше поднесена посебна тужба во октомври 2019 година, во која се тврди дека наводната манипулација со берзата „веројатно надминува 1,4 трилиони долари“, што оттаму го негираат. Да, тоа е трилион од „T. Bahamas Deltec Bank & Trust“, во која Tether има сметка на која неодамна се наведува дека „секој tether е поддржан од резерва, а резервата е повеќе од она што е во оптек“. Добро, но излегува дека „резервите“ може да вклучат заем од 850 милиони долари за Bitfinex. Дали е ова врелиот воздух? О, и резервите може да вклучуваат биткоини. Нема ревизори?, прашува Кеслер.

Не обрнувајте внимание: инерциските инвеститори веќе се вклучија. Биткоинот порасна од 7.000 долари во јануари 2020 година на скоро 42.000 долари на 8 јануари 2021 година. Но, „биковите“ и „мечките“ спорат во однос на биткоинот. Неодамна, анонимен член на форумот, по одредена истрага, откри дека дури две третини од набавките на биткоин се прават со помош на tether секој ден, иако крипто-биковите инсистираат дека кинески крипто-инвеститори користат tether како начин за купување BTC. Обидете се да го проверите ова. Цената на издадените монети за bitcoin и tether се дефинитивно во корелација, но студија објавена во Центарот за економски и политички студии не најде врска. И, треба да се напомене дека давателот на портфолија Coinbase, најголемиот сопственик на bitcoin, вели дека „не поддржува USDT“. Дали тие знаат нешто?

Во меѓувреме, повеќе од две години подоцна, обвинителството во Њујорк може да ги добие потребните документи. Се надеваме дека ова вклучува ревизија на Tether за да се бараат сегашните 24,5 милијарди долари во готовина, или само 19 милијарди долари ако обезбедувањето е на 74%. Тешко дека сите овие пари постојат. Обвинителот рече во соопштението за печатот дека некои сомнителни пари, можеби 850 милиони долари, кои сега се дел од резервите на Tether, биле земени од компанијата за да ги покријат загубите на Bitfinex. Упс!

Енди Кеслер контактирал со обвинителството за да праша за фазата на истрагата и какви информации се добиени. Тој беше пренасочен на првичната изјава за обемот на истрагата. Вклучува сметководство за сите трансакции на Tether. Во писмо од адвокат на iFinex на 19 јануари се вели дека „збирката документи во голема мера е завршена“ и „ќе има контакт со Судот за околу 30 дена“ со актуелизација на ситуацијата. Ајде да видиме.

Во меѓувреме, околу времето на ова писмо, подолжува Кеслер, Tether привремено престана да создава повеќе валута. Ова може да го објасни брзото опаѓање на цената на биткоините во средината на јануари од 42.000 на помалку од 30.000 долари. Погледнете што ќе се случи ако се открие измама.

Bitcoin не е ништо, тоа е пареа, идеен концепт, смета авторот. Постојат неколку трансакции со користење на BTC. Ова не е средство за складирање вредност – средството што паѓа за 30% за една недела не може да ја игра оваа улога. Многу луѓе кои не можат да си го дозволат тоа можат да изгорат. Robinhood неодамна ограничи некои крипто-валути.

Значи, сите погледи се свртени кон средината на февруари. Силата на судската покана е голема. Засега е непознато со што ќе се занимава главниот обвинител на Њујорк. Таа можеше да ја заврши истрагата среќна затоа што немаше кривично дело или да открие измама со која Берни Медоф би изгледал како да украл лимонада. Знаеме што се случува со балоните кога ќе излезе топол воздух.

Поврзани вести

Зошто силниот долар е ризик за глобалната економија?

msp-admin

Brainster: До 2025 се очекува дефицит од 5.142 ИТ кадри во Македонија

Влатко Зорба

Дигиталниот долар на ФЕД нема никаква врска со биткоинот

Влатко Зорба