СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Балкански проблем: Дали премногу доцна сфаќате дека чоколадото од 5 евра не е ефтино?

Многу луѓе од Балканот имаат „проблем“ кога купуваат во еврозоната, бидејќи повеќето цени за нив изгледаат „мали“, што е особено случај во супермаркетите.

Колку пати ви се случило од рафт да земете без размислување производи од евро, две, три или пет евра, затоа што ви се чини дека се ефтини? Точно е дека тие чинат исто, можеби дури и повеќе отколку во вашата земја, но се чини дека не е така, пишува српски „Телеграф“.

Во однос на едно евро, тоа е околу 61,6 дeнари. Самите бројки ја „даваат“ вредноста на производот, така што веројатно би дале околу 200 денари помалку за чоколадо во Македонија, отколку 5 евра во странство.

Добар пример се магнетите за патување, кои обично чинат од 3 до 5,6 евра. Бројот три ви звучи мал, но дали толку лесно би дале скоро 200 денари за обичен магнет, имајќи предвид дека треба да купите неколку?

Една од најчестите заблуди е дека 50 или 100 евра се мерка за многу работи (костум, фустан, услуга, ручек …), сè додека не ги преведеме во денари. Тогаш сфаќаме дека таа сума може да биде колку што е третина од нечија плата, што не е занемарливо.

Исто така, ако ја наполните количката за 100 евра, имате впечаток дека сте поминале „подобро“ отколку да треба да платите 6,160 денари (според денешен курс). Нашата психа ги обработува информациите на тој начин и малку луѓе сметаат на самото место кога се во секојдневен шопинг.

Парите влијаат на нас на различни начини. Како прво, со нив плаќаме сè што сакаме или ни треба, односно она што сме должни да го платиме. Кога немате доволно пари, не размислувате толку јасно со главата, велат научниците. Од друга страна, горенаведените бројки можат да создадат илузија дека можете да потрошите многу затоа што нешто чини 1, а не 61 и нешто.

Покрај тоа, луѓето се склони на преголемо трошење кога заработуваат добро, а цените не се „високи“. Сепак, туку зборуваме само за луѓе од оваа област, кои се навикнати да конвертираат евра во денари, а не за оние кои имаат поинаков став кон еврото.

Поврзани вести

Зошто НИКОГАШ не треба да работите БЕСПЛАТНО?

Влатко Зорба

Како „Монопол“ стана лекција за претприемачите?

Влатко Зорба

Кина воведува сертификати за вакцинација за прекугранично патување

Влатко Зорба