Стандард
ЕКОНОМИЈА

Битиќи за еднократната помош за граѓаните: Во тек е консултација со Економскиот совет

Советникот за економски прашања на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Фатмир Битиќи, во врска со еднократната помош за граѓаните во изајва за Стандард вели дека мерките се уште не се одобрени од Влада и во теке е консултација со Економскиот совет.

-Мерките се уште не се одобрени од Владата, во тек е консултација со Економскиот совет составен од експерти, стопански комори и синдикати. Откако ќе бидат одобрени на јавноста ќе и бидат презентирани, вели Битиќи.

Сетот на мерки ќе се зголеми јавната, но и личната потрошувачка.Ова ќе биде дел од  пакетот мерки за спас на македонската економија. За новиот пакет мерки граѓаните ќе треба да да исполнат одредени услови.Една од опциите е пари да добиваат и граѓаните за да ја зголемат личната потрошувачка која, според Народната банка, годинава значително ќе се намали.

Поради коронакризата и стравот од неизвеснота, граѓаните не ги трошат парите и ги купуваат само неопходните работи, а така се намалува побарувачката, но и производството.

Поврзани вести

Измените на Законот за игрите на среќа претставува огромен ризик за нелегален пазар и стимул за сива економија

Влатко Зорба

НУК: Ако има локдаун пресметките говорат за загуби вредни од 18 до 22 милиони евра

Ангела Веселиновска

Во март биле „завртени“ над 2.7 милијарди денари на Македонската берза

Влатко Зорба