СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Исплата на паричната помош од социјална и детска заштита од денес, во три групи

Министерството за труд и социјална политика информира дека во тек е исплатата на паричните права од социјална и детска заштита за месец јули.

Почнувајќи од денеска се врши етапна исплата на гарантирана минимална помош, надоместок заради попреченост, надоместок за помош и нега од друго лице, надоместок на плата за скратено работно време, додаток за домување и на траен надоместок.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од вирусот КОВИД-19, исплатата се спроведува во три групи, во филијалите и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа:

4 август (вторник) – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ;

5 август (среда) – И, Ј, К, Л, Љ, М, Н, Њ, О;

6 август (четврток) –П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш.

Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство, од денес, 04 август.

Министерството за труд и социјална политика потсетува на обврската за носење лична заштита заради спречување на ширење на коронавирусот. Сите кои ќе подигнуваат пари од банкомати или од филијалите и експозитурите на банките, се должни да носат каква било форма на заштита којашто ги покрива носот и устата и да одржуваат физичко растојание.

Поврзани вести

Официјално одобрено спојувањето на Фиат и Пежо: Новата марка на автомобили е Стелантис

Никола Поповски

ОКТА со нова донација на брзи тестови за детекција на COVID-19

Влатко Зорба

МБА: Банкарскиот систем е стабилен, депозитите се сигурни

Берта Китинска