Компании и пазар

Македонија има скромен удел во извозот на литиум – јонски батерии

Во 2019 година, на глобално ниво извозот на литиум – јонските батерии достигна вредност од три милијарди долари, што е пораст од 2,3% во споредба со 2018 година.

САД се најголем извозник на литиум – јонски батерии со удел од 15% и заработка од 442,9 милиони долари. Меѓу петте најголеми извозници во светот се и: Индонезија (387,7 милиони долари), Хонгконг (315,3 милиони долари), Кина (311,4 милиони долари) и Сингапур (266,7 милиони долари).

Од земјите во регионот, најголем извозник на литиум – јонски батерии е Словенија со 2,6 милиони долари. Потоа следуваат: Грција (1,1 милион долари), Србија (761.000 долари), Бугарија (378.000 долари), Хрватска (370.000 долари), Црна Гора (176.000 долари) и Босна и Херцеговина (22.000 долари).

Македонија има скромен удел во извозот на овој вид батерии, што најчесто се користат за напојување на мобилни уреди, со само 2.000 долари или 33,3% помалку во споредба со 2018 година, покажуваат податоците на World’s top exports.

Поврзани вести

Најбогатиот човек на светот повторно продаде акции: Овој пат во вредност од 3,1 милијарди долари

Stefanija Kuzmanovska

Земете ја академската иднина во свои раце

Влатко Зорба

Стапката на невработеност во САД падна на 13,3 проценти во мај

Влатко Зорба

Pinterest стана трета социјална мрежа по големина во САД

Никола Поповски

Во 2020 година ќе бидат испорачани 278 милиони 5G телефони

Влатко Зорба

Huawei ќе гради 5G фабрика во Европа

Влатко Зорба