Анализи ЕКОНОМИЈА МАКЕДОНИЈА

Kризата ќе биде само привремена, но ако се пролонгира, економските ефекти би биле посериозни

Со појавата на корона вирусот се појави и загриженоста околу тоа дали и колку ќе „страда“ македонската економија. Колку кризата ќе се одрази и ќе предизвика остар пад во услужниот сектор, туризмот и индустријата.

Поранешниот советник на екс-министерот Тевдовски, Бранимир Јовановиќ смета дека дека коронавирусот ќе има одраз и врз нашата економија, и дека нема ништо спорно во тоа Владата да преземе одредени мерки за поддршка на економијата.

„Фискалната политика по правило треба да биде контрациклична, т.е. да ѝ помага на економијата кога таа е во криза. Бидејќи е веќе извесно дека коронавирусот ќе има одраз и врз нашата економија, нема ништо спорно во тоа Владата да преземе одредени мерки за поддршка на економијата. Впрочем, и Европската комисија вчера излезе со соопштение дека ќе стори сè што е потребно за да ја поддржи европската економија да ја преброди корона-кризата“, вели Јовановиќ.

Тој истакнува дека некои од мерките кои се спомнуваат од страна на Европската комисија се одложено плаќање на давачките кон државата и директна финансиска поддршка за погодените фирми, додавајќи дека овие мерки се во ред и би можеле да се реализираат и кај нас.

Анализа: Коронавирусот ќе има одраз и врз нашата економија, Владата да преземе одредени мерки

Поврзани вести

Филипче: И во делови на Скопје ќе има скрининзи според епидемиолошки индикации

ДЗС: Во септември бројот на туристи пораснал за 12,8 отсто

Ивана Рамаданова

Спасовски: ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски го одбија Законот за ЈО затоа што сакаат да ги спасат криминалците, тоа нема да го дозволиме

user4

Темелковски: Се реконструира патот кон излетничкото место Три круши

Стоилковски: Никој не е над законот па ни Зоран Заев

Ивана Рамаданова

Петров: Владата да изнајде начин со финансиска поддршка да им излезе во пресрет на занаетчиите