СТАНДАРД life
ЕКОНОМИЈА

Македонските граѓани заштедиле 205 милиони евра за време на ковид-кризата

Во услови на најголема економска криза поради пандемијата со Ковид-19, граѓаните на Северна Македонија успеале да заштедат дополнителни 205 милиони евра. Така вкупните депозити до декември лани достигнаа 7 милијарди евра, од кои 4 милијарди 637 милиони евра се заштеди на граѓаните во банките, соопшти денеска Народната Банка.

Само година претходно, во 2019 година на штедните книшки на граѓаните имало 4 милијарди 432 милиони евра или 205 милиони евра помалку.

За истиот период пак и компаниите штеделе, кај нив имало плус 183 милиони евра во однос на 2019.

Податоците на НБРСМ покажуваат и дека за време на пандемијата граѓаните се повеќе и се задолжувале.

Вкупните кредити достигнале 5,8 милијарди евра, од кои 3 милијарди евра се кредити на домаќинствата. Тие во однос на 2019 година, пораснале за 224 милиони евра.

Поврзани вести

Охрид се полни за Илинден, викендов се очекува шпицот на сезоната

Последниот викенд од септември ќе купуваме без ДДВ

Берта Китинска

НБ: Финансискиот систем лани успешно одговори на корона-кризата

Влатко Зорба