Стандард
ЕКОНОМИЈА

Минималната плата за март ќе се зголеми за околу 400 денари

Минималната плата за март ќе се зголеми за околу 400 денари и ќе изнесува 15.400 денари, пренесе ТВ 24.

Ваквото зголемување доаѓа како резултат на усогласувањето и порастот на просечната плата, која и покрај кризата, статистиката пресмета дека се зголемила за 8,8%, како и порастот на трошоците.

Но негативниот БДП лани, не дозволува повисок раст на минималецот. А токму тоа го бараат синдикатите. Да нема работник во државата кој ќе зема плата под 16.000 денари.

Просечната плата во земјата, според Државниот завод за статистика, изнесува 28 294 денари.

Поврзани вести

#МојаНаграда: Доделени се 640 награди во вкупен износ од 9,1 милиони денари

Берта Китинска

В’лканов: Со инвестиција од над 20 милиони до производство на преку 2.500 тони концентрат месечно во „Злетово” и „Тораница”

Влатко Зорба

Управа за финансиско разузнавање: Секогаш кога постојат основи на сомневање за сторено кривично дело, веднаш ги известуваме надлежните државни органи

Ангела Веселиновска