Стандард

ЕКОНОМИЈА

ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Платите на градежните инженери рапидно растат

Влатко Зорба
Градежниот факултет е една од клучните образовни институции коишто влијаат практично врз целокупното градежништво во државата, а кое е еден од столбовите на економскиот развој...
ЕКОНОМИЈА

Северна Македонија и Словенија имаат одлична економска соработка

Влатко Зорба
Со вкупна меѓусебна трговска размена од 261 милион американски долари во 2018 година или над 2,4 милијарди долари од осамостојувањето до сега, може да се...
ЕКОНОМИЈА

Деловен форум: Северна Македонија и Србија да достигнат размена од една милијарда долари

Влатко Зорба
Србија е нашиот најголем економски партнер на Балканот, но потенцијалот за соработка се уште не е искористен. Како што беше речено денеска, на деловниот форум...
ЕКОНОМИЈА

Со електронското пријавување на сезонските работници добиваат и работниците и работодавачите

Влатко Зорба
Традиционално, како една од клучните стопански гранки во регионот, земјоделството во голема мера се потпира на ангажманот на сезонски работници. Меѓутоа, работодавачите се соочуваат со...
ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Берзата треба да се искористи за вбризгување свеж капитал во компаниите

msp-admin
Берзата во иднина треба да има поголема улога во економското живеење во нашата држава и да се користи како механизам за вбризгување свеж капитал во...
ЕКОНОМИЈА

Шахпаска: Пет посто повисока плата за месец септември ќе добијат вработените во јавниот сектор

msp-admin
Јагода Шахпаска, пратеничка од СДСМ и коалицијата, во денешната изјава истакна дека вработените во јавниот сектор ќе добијат за пет посто повисока плата за месец...
ЕКОНОМИЈА

10 милиони евра грант од Еиб за Северна Македонија

msp-admin
Забрзувањето на европските интеграции носи позитивни економски резултати. Вчера на самитот на Економист во Скопје, регионалниот директор на ЕИБ Матео Ривелини најави дека се доделува...
ЕКОНОМИЈА

Анѓушев: Очекувам 2019 година да биде најуспешна во последните 15 години

Влатко Зорба
Оценката на економската успешност е комплес на бројки што треба да се гледаат интегрално. Успешноста не се мери само по еден параметар, туку по цел...
ЕКОНОМИЈА

Проблемите на градежништвото во фокусот на Симпозиумот на градежни конструктори

msp-admin
Градежната дејност е од непроценливо значење за развојот на секоја економија. Градежништвото учествува со преку 30 проценти во Бруто домашниот производ, вработува над 40 илјади...
ЕКОНОМИЈА

Бектеши: Потпишана предлог одлуката за раскинување на договорот за рудникот „Иловица“

msp-admin
Веќе е потпишана предлог-одлуката за едностран раскин на договорот со  Еуромакс рисурсис за рудникот „Иловица“ и за неа ќе следи владина процедура, информира денеска министерот...