Стандард
ЕКОНОМИЈА

Се рагледува можноста недела да остане работен ден за угостителите и трговците на мало

Стопанските комори ќе ги дадат своите мислења и предлозиво врска со предлогот недела да биде неработен ден

Според министерот за економија Крешник Бектеши, во трговијата на мало нема да има никакви измени, односно малопродажните објекти ќе продолжат да работат согласно Законот за трговија, а за измени се размислува во трговијата на големо – големите магацини или маркети, за што има веќе неколку опции кои ќе бидат пратени на разгледување во Владата, а откако ќе биде добиено „зелено светло“ и од коморите, ќе се донесе решение.

-За туристичките агенции и за угостителите најверојатно ќе остане постоечкото решение до средината на наредната година, а за Законот за трговија се прават неколку опции, посебно за трговијата на големо каде што ќе има одредени измени, но тие нема да се случат веднаш зашто треба да бидат информирани сите бизниси во земјава. Секако, треба првично да бидат информирани и во соработка со стопанските комори да се донесат такви решенија“, истакна Бектеши.

Поврзани вести

Ќе инвестираме до 7 милиони евра за 10 отсто учество во гасниот терминал во Александрополис

Никола Поповски

Бектеши: Поддршка од 16 милиони евра ваучери, граѓаните ќе можат да ги искористат за домашните угостителски објекти

Алексова: Неповратна финансиска помош за спас на туризмот и угостителството

Влатко Зорба