Технологија

„Самсунг“ патентираше модул од 6 камери за мобилен телефон

Новиот патент кој се појави на Интернет, покажува нов начин за прегледување на поставките за камерите на телефоните. Целта е, очигледно, да има што е можно повеќе камери, така што „Самсунг“ постави шест од нив на тој патент. Тоа би било рекорд, затоа што телефонот Нокиа 9 минатата година донесе дури пет камери.

Според достапните информации, овој патент е поднесен минатата година, а се нарекува „апарат и метод за контрола на модул со повеќе камери во дигитална фотографија“. Патентот опфаќа 55 страници. Затоа, може да се заклучи дека компанијата експериментира со модули кои имаат пет објективи со широк агол и еден објектив за телефото, како и други варијации.

Она што е интересно овде е дека секој од овие објективи има посебна можност за движење, што овозможува стабилизација независно од другите објективи. На овој начин и со паметна употреба на софтверски алгоритми, се очекува да се направи драстично подобар квалитет на фотографија.

Поврзани вести

Google ги обврзува производителите на Android телефони да вклучуваат Digital Wellbeing

Влатко Зорба

Apple подготвува AirPod Pro Lite?

Влатко Зорба

Дури 84% од родителите се загрижени за онлајн безбедноста на нивното дете, но не одвојуваат време да зборуваат за тоа

Влатко Зорба

Првиот смартфон со Snapdragon 865 доаѓа од ZTE

Влатко Зорба

Мапа на сите 5G мрежи во светот, дали на неа ја има Македонија?

Александар Петровски

Microsoft Surface Duo – паметен телефон со два екрани и Android (ВИДЕО)

Влатко Зорба