Стандард
ЕКОНОМИЈА

Владата не се откажува од изградба на пруга кон Бугарија

Министерот за транспорт и врски Блјаго Бочварски истакна дека Северна Македонија се наоѓа во фаза во која се неопходни крупни инвестиции во инфраструктурата како предуслов за закрепнување и брз развој на државата.

Tој вели дека се инвестира 4 милијарди денари во железницата, гасификација, водоводи и канализации, локални патишта и други капитални проекти. Бочварски се надева дека до март конечно ќе го распишат тендерот за изведувач на пругата.

„ Оваа пруга е апсолутно потребна, не само поради патничкиот транспорт, туку и за товарниот транспорт. Само за втората и третата делница имаме 91 мост кои треба да бидат изградени и 32 тунели. Самиот граничен премин се наоѓа во тунел. Ние во моментов имаме товарен транспорт кој што го има обемот со 90 проценти а само 10 отсто е патничкиот транспорт. Секако дека е комплексен и тежок проект, се согласувам дека станува збор за многу средства, но ние треба да опстоиме затоа што не може нашата земја да биде изземена од овој регионален тек.“вели Бочварски.

Поврзани вести

Kризата ќе биде само привремена, но ако се пролонгира, економските ефекти би биле посериозни

msp-admin

Обезбедена посебна сметка за граѓаните со низок доход кои не се најдоа на листата за финансиска поддршка

Никола Поповски

Бесими: Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст

Влатко Зорба