Иако е многу здрав, кељот, се чини, ретко се наоѓа на нашата трпеза. Најчесто се подготвува како чорба, која може да биде здодевна и неинспиративна за готвење, па затоа ви подготвивме возбудлив рецепт кој ќе сакате да го пробате.
Тестенините од кељ ги комбинираат омилените италијански тестенини со сочен сос од кељ, кремаста рикота и пармезан.
Со кора од лимон, лук и малку црвен пипер, ова е вистинско „удобно“ јадење за овие студени денови.
Состојки:
* 350 гр тестенини
* 200 гр сланина за пржење
* 1 лажица маслиново масло
* 2 чешниња лук
* мелен црвен пипер по вкус
* 200 гр кељ
* кора од 1/2 лимон
* 100 гр пармезан
* 1/2 лажичка сол
* бибер по вкус
Подготовка:
Ставете ги тестенините да се варат според упатството на пакувањето.
За тоа време добро измијте го и исцедете го кељот. Исечете го коренскиот дел и оставете ги само листовите кои ќе ги исечете на парчиња со големина на залак.
Во голема тава пропржете ја сланината и извадете ја да се исцеди. Додадете маслиново масло на преостанатата маст, додадете лук и издробен пипер да се динста. Потоа додадете го кељот и сè динстајте околу пет минути.
Намалете ја топлината, а потоа додадете една шолја вода за варење тестенини, рикота, пармезан, сол, бибер и кора од лимон. Мешајте додека сосот не стане кремаст. Додадете ја пржената сланина.
Исцедете ги и истурете ги тестенините во сосот, мешајте додека сè добро не се соедини, повремено додавајќи ја водата од тестенините, доколку е потребно.
Послужете веднаш.
На здравје!
Рецепт за чорба од зеленчук во која нема ни да забележите дека нема месо