СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Една петтина од работната сила во Ирска е невработена

Бројот на луѓе во Ирска, кои бараат привремена помош поради невработеност, како резултат на коронавирусот, нагло скокна во последните денови.

Сегашното ниво на инфекција ги надминува бројките забележани за време на првиот бран во април и мај.

Околу 335.600 луѓе ќе добијат бенефиции за невработеност предизвикани од пандемијата оваа недела, според податоците на денешната влада, а бројот на оние кои добиле плата по оваа основа во неделата пред Божиќ е 277.700, според Ројтерс.

„Тоа беше навистина тежок Божиќен период за луѓето кои останаа без работа поради преминот кон ограничувања на највисоко, петто ниво“, рече ирската министерка за социјална заштита Хедер Хамфрис, додавајќи дека, како што се очекуваше, има значително зголемување на бројот на луѓе кои добиле ваков вид на помош од 22 декември.

Други 200.000 луѓе побараа редовни бенефиции за невработеност кон крајот на ноември, што значи дека околу 20 проценти од ирската работна сила е или привремено или трајно без работа.

Ирската влада на 30 декември потврди дека ќе ги задржи привремените плаќања на ова ниво барем до крајот на март, откако најави затворање на малопродажните продавници што не се приоритетни, за да се спречи зголемувањето на инфекцијата со коронавирусот, пренесува агенцијата.

Поврзани вести

Две јахти во една: Чудо со пет палуби од 500 милиони долари (ВИДЕО)

msp-admin

Тим Кук: Ние секогаш се стремиме кон најниски можни цени

msp-admin

Ангеловска: Во месец април е остварен поврат на ДДВ кон фирмите од 38 милиони евра, што е за 23% повеќе од минатата година