СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ЕК одобри 202 милиони евра помош за хрватски компании

Европската комисија објави дека го одобрила хрватскиот план за државна помош вредна 202 милиони евра за спортски и туристички компании погодени од пандемијата на коронавируси.

– Компаниите активни во туристичкиот и спортскиот сектор се особено погодени од епидемијата на коронавирус. Овој план на Хрватска ќе им го олесни пристапот до ликвидност на овие компании во овие тешки времиња и ќе им помогне да обезбедат континуитет на нивните економски активности, рече Маргарет Вестагер, извршен потпретседател задолжен за политиката за конкуренција.

Поддршката ќе биде одобрена најдоцна до 30 јуни и ќе има форма на гаранции за нови обртни средства и инвестициски заеми и субвенционирани каматни стапки за нови заеми.

Според планот, Хрватска ќе ги субвенционира каматните стапки на новите заеми и ќе обезбеди гаранции за нови обртни средства и заеми за инвестиции до 800.000 евра.

Поврзани вести

Скопје ја доби најголемата книжарница во Македонија

msp-admin

Huawei ќе гради 5G фабрика во Европа

msp-admin

Важна маркетинг лекција од Мишел Фајфер

msp-admin