СТАНДАРД life

ЕК

КОМПАНИИ

ЕК пушти транша од 9 милијарди евра за земјите-членки погодени од пандемијата

Влатко Зорба
Европската комисија исплати девет милијарди евра во вторникот во петтата транша од финансиската помош на земјите-членки според инструментот дизајниран за зачувување на работните места за...
КОМПАНИИ

ЕК предлага директива која треба да обезбеди еднакви плати за жените и мажите

Влатко Зорба
Европската комисија денес претстави предлог директива за транспарентност на платите, која треба да обезбеди мажите и жените да бидат платени еднакво за еднаква работа. „Еднаквата...
ЕКОНОМИЈА

3 клучни структурни предизвици кои треба да се надминат за да се поттикне конкурентноста и инклузивниот раст во земјава

Влатко Зорба
По повод Програмата за економски реформи 2021-2023 година, која се достави до ЕК на 29 јануари 2021 година и која има за цел преку конкретни...
КОМПАНИИ

ЕК одобри 202 милиони евра помош за хрватски компании

Влатко Зорба
Европската комисија објави дека го одобрила хрватскиот план за државна помош вредна 202 милиони евра за спортски и туристички компании погодени од пандемијата на коронавируси....
ЕКОНОМИЈА

ЕК: Преку Гаранцискиот фонд за Западен Балкан, ќе се мобилизираат до 20 милијарди евра

Берта Китинска
Покрај редовните извештаи за реформскиот напредок на земјите од регионот, Европската Комисија денеска ќе го обелодени и долгоочекуваниот Економски и инвестициски план (ЕИП) за Западниот...