Стандард
КОМПАНИИ

Русија продолжува да ги зголемува своите златни и девизни резерви

Според последните податоци на Централната банка на Русија (ЦБР), девизните резерви на земјата изнесуваат 583,7 милијарди долари во средината на април и се зголемија за дополнителни 3,2 милијарди долари оваа недела, како резултат на „позитивната ревалоризација на девизниот курс и набавки во девизи во рамките на фискалните регулативи“, пишува „Русија денес“.

Русија ги зголемува своите девизни средства од почетокот на оваа година, кои се состојат од залихи на монетарно злато, девизи и специјални права за влечење (СДР) од валутната корпа на ММФ.

Во моментов, нивниот износ добро го надминува претходно утврдениот „праг на безбедност“ од 500 милијарди долари, што беше утврден од ЦБР.

Овие резерви се вели дека се зголемени за 40 милијарди долари во 2020 година, и покрај влијанието на пандемијата на коронавирусот врз економијата на земјата, што ја принуди владата да ги зголеми трошоците за поддршка на бизниси и домаќинства.

Поврзани вести

Копач: Верувам дека независната РКЕ донела правилна одлука за поскапување на струјата

msp-admin

Почина Берни Медоф, мозокот на најголемата финансиска измами во светот

Влатко Зорба

Брендот кој беше симбол на Словенија продаден по цена на гарсоњера

Влатко Зорба