СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Coinbase дебитираше на берзата, достигна вредност од над 85 милијарди долари

Долго очекуваното деби на Coinbase на берзата беше токму она што многумина го очекуваа. Спектакуларно.

Компанијата достигна пазарна вредност од 85,8 милијарди долари на првиот ден од тргувањето, со затворање на акциите на 328,28 долари. Навистина, во еден момент од денешната трговија, успеа дури и да ја прескокне магичната граница од 100 милијарди долари пазарна вредност. Веднаш на отворањето, акциите скокнаа од почетните 256 на 381 долар, за да достигнат 429 долари во најголемиот оптимизам, што дава пазарна вредност од 112 милијарди долари.

Заобиколувајќи го традиционалниот процес на ИПО (првична јавна понуда), Coinbase ги направи своите акции директно достапни, дозволувајќи им на вработените и постојните акционери да ги продаваат акциите веднаш по пазарна цена. Во потрагата по директна котација, Coinbase следеше технолошки компании како Spotify, Slack, Palantir и Roblox, кои помогнаа во стандардизирање на процесот.

Со исклучок на опциите и ограничените акции, почетната пазарна капитализација на Coinbase беше околу 80 милијарди долари по почетна цена. Сметајќи ги опциите и акции, Coinbase е веќе една од 85-те највредни американски компании.

Основана во 2012 година како начин за поедноставување на набавката на биткоин, Coinbase се појави како најпопуларна крипто-берза во САД и се зголеми во вредност заедно со дигиталните валути Bitcoin и Ethereum. Услугата сега има 56 милиони корисници, наспроти 43 милиони на крајот на 2020 година и 32 милиони претходната година. Во последниот круг на приватно финансирање во 2018 година, инвеститорите ја проценија Coinbase на 8 милијарди долари.

Coinbase врши удар врз јавниот пазар бидејќи рекордна сума на пари се слева во криптовалути, а инвеститорите во технологија се жедни за приказни за голем раст. Snowflake, Palantir, DoorDash, Airbnb и Roblox станаа јавни во последните шест месеци и имаат пазарна капитализација од 45 до 106 милијарди долари.

Ако фановите на Coinbase се во право, компанијата е во центарот на критична трансформација на Интернет. Некои го споредуваат со Netscape, кој претстави веб прелистувач на потрошувачите. Другите гледаат на тоа како Amazon ја донесе физичката малопродажба на мрежата или како Facebook стана начинот на кој луѓето се поврзуваат.

Без оглед на иднината, приходите на Coinbase, барем во текот на оваа година, во голема мера ќе го одредат обемот на трансакции, што во моментов е тесно поврзано со цените на биткоинот. Coinbase наплатува провизија за тргување која варира во зависност од големината на трансакцијата.

Во извештајот за заработка за првиот квартал минатата година, Coinbase рече дека има 6,1 милиони корисници за месечна трансакција или MTU. Доколку се зголемат цените на крипто-средствата, MTU може да достигне 7 милиони за една година, најагресивната проценка на Coinbase. Во средниот опсег, претпоставувајќи рамен крипто-пазар, MTU би слетале на 5,5 милиони. Најконзервативната прогноза, претпоставувајќи дека паѓаат цените, е 4 милиони MTU.

Поврзани вести

XRP е радикално различен од Bitcoin и Ethereum, според SEC

Влатко Зорба

„Голдман Сакс“ повторно ќе тргува со криптовалути

Влатко Зорба

Аналитичар на „Блумберг“: Биткоин оди на 100.000 долари до крајот на месецот

Влатко Зорба