СТАНДАРД life

Капитализам

КОМПАНИИ

Џонсон: Успехот со вакцините е благодарение на капитализмот и алчноста

Влатко Зорба
Алчноста и капитализмот се во срцето на успешната кампања за вакцинација против коронавирусот во Велика Британија, изјави британскиот премиер Борис Џонсон, цитиран од „Гардијан“. Ова...
АНАЛИЗИ

Глобалната елита повикува на „големо ресетирање“: Зошто?

Влатко Зорба
Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија се одржува секоја година во јануари, но оваа година, поради пандемијата, се одржуваше во виртуелно издание. Основачот на Светскиот...
КОМПАНИИ

Шефот на СЕФ со лоша прогноза за капитализмот

Влатко Зорба
Пандемијата Ковид-19 несомнено остави голем белег врз човекот, планетата, бизнисот и заработката. Јазот меѓу богатите и сиромашните сега е подлабок отколку што беше, и тоа...
АНАЛИЗИ

Новиот капитализам: Нова парадигма или нов ПР?

msp-admin
Едно истражување минатата година покажа дека, за прв пат, повеќе демократи во САД имаат попозитивен став кон социјализмот отколку капитализмот. Или, капитализмот (економски систем кој...
АНАЛИЗИ

За нееднаквоста не е виновен капитализмот, туку економистите

msp-admin
Во раните 50-ти години на минатиот век, младиот економист Пол Волкер работел како човечки дигитрон во Банката на федерални резерви во Њујорк. Тој избирал броеви...