Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Microsoft ќе нè враќа од задгробниот живот?

Американскиот софтверски гигант Microsoft поднесе патент, што создава интригантна можност за дигитално преродување на луѓето како чат-ботови.

Наместо традиционалниот метод за обука на чaт-ботови со користење разговори и материјали од широк спектар на корисници, патентот на Microsoft, кој го забележал „Убергизмо“, создава можност за создавање на чет-бот со употреба на информации од одредена личност.

Системот ќе користи „социјални податоци“, како што се „фотографии, говорни податоци, објави на социјални мрежи, е-пошта и напишани извадоци“, за да се изгради профилот на една личност.

„Социјалните податоци можат да се користат за создавање или модифицирање на посебен индекс во рамките на карактерот на една личност“, се вели во патентот.
„Специјалниот индекс може да се користи за да се научи чат-бот да зборува и да комуницира со карактерот на одредена личност.“, се додава таму.

Чет-бот дури може да звучи како вистинска личност.

„Од некои аспекти, гласот може да се генерира преку употреба на снимки и аудио податоци поврзани со одредена личност“, се вели во патентот.

Покрај тоа, „дводимензионален или тродимензионален модел на одредена личност може да се генерира и преку фотографии и видео материјали со него“.

Мртов или жив

Патентот на Microsoft не е особено пребирлив за тоа кој може да биде избран за предмет на еден од неговите чат-ботови, наведувајќи дека објектот може да биде жив или мртов.

„Специфичната личност (која чат-ботот ја претставува) може да одговара на личност од минатото или сегашноста (или нејзината верзија), како пријател, роднина, познаник, славна личност, уметник, историска личност, случајна личност итн.“ пишува „Форбс“

„Одредена личност, исто така, може да одговора на самиот себе (на пример, корисникот кој го создава / тренира чат-ботот)“, се вели во патентот, што им овозможува на луѓето да ја тренираат виртуелната верзија на себе пред да умрат.

Патентот, исто така, одредува до кој степен овој чет-бот може да се обучи за личните црти на поединецот, особено за „разговорните атрибути“ на лицето, како што се стилот, дикцијата, тонот, гласот, должината и сложеноста на реченицата, темите и конзистентноста“.

Ако чат-ботот нема доволно податоци за да даде одговор на одредена тема, специјализирани продавници за разговор може да се користат за пополнување на празнините, што речиси буквално значи „ставање зборови во устата на луѓето“.

Идејата за воскреснување на луѓето како чат-ботови очигледно се однесува на какви било можни импликации врз приватноста за кои не се дискутира во патентот, што по својата природа се занимава со техничкиот дел на системот.

На пример, дали луѓето ќе имаат право да изберат да не учествуваат во таков систем? Дали роднините на починатиот ќе можат да спречат други луѓе да ги претворат нивните омилени во чат-ботови?

Овие проблеми, се разбира, остануваат контроверзни сè додека Microsoft (или некој друг) не обезбеди работен прототип. Сепак, можеби се ближи крајот на времето кога личноста на еден човек ќе умре заедно со него.

Поврзани вести

Фонт кој ја доловува климатската криза

Влатко Зорба

Гугл да плати 5 милијарди долари поради следење на милиони корисници

msp-admin

По грешка наместо едно нарaчал 27 возила „Тесла Модел 3“, па добил сметка од 1,4 милиони евра

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!