СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Threads е новата апликација за комуникација на Instagram

Instagram ја претстави апликацијата Threads, која нуди можност за споделување постови со група блиски пријатели. Иако е посебна програма, Threads дава пристап до алатки за уредување на Instagram, но фотографиите и видеата можат да се споделат само со група блиски пријатели по ваш избор (Close Friends). Слична функционалност досега беше достапна во Instagram Stories и ако не сте создале таков список, можете да го сторите тоа при стартување на новата апликација, која сега е достапна за Android и iOS.

Отстранувањето и додавањето пријатели во списокот е лесно, а во меѓувреме нема да знаат дали се на него. Бидејќи апликацијата е одвоена од Instagram, ќе биде достапен посебен инбокс за пораки за блиски пријатели и известувања, што значи дека нема да примате директни пораки од странци. Кога за прв пат ќе ја стартувате Threads, ќе го ажурирате списокот со блиски пријатели, избирајќи кои од нив се директно достапни преку интерфејсот и дали да ги споделите статусите со вашата тековна активност, а достапна е и автоматска опција за оваа функционалност – „Auto Status”.

Ако ја изберете опцијата за автоматски статус, Threads ќе ја користат вашата локација, како и нивото на батеријата и мрежната врска за да ја одредите активноста што се извршува автоматски – на пример, „Јас сум во движење“ ако патувате со автомобил. Оваа опција ќе се оневозможи стандардно и корисникот мора рачно да ја активира. Facebook претходно експериментирал со програма слична на Threads – Instagram Direct, но таа е отстранета. Во меѓувреме, можете да продолжите да користите Direct vo Instagram, каде исто така ќе се појават постови од Threads.

Поврзани вести

Zoom енкрипција „од крај до крај“ за сите корисници

msp-admin

Google го следи однесувањето на корисниците на Android

Влатко Зорба

Huawei можеби работи на гејминг конзола, но прво ќе објави гејмерски лаптоп

Влатко Зорба