СТАНДАРД life
Здравје

Предизвикува 10 милиони смртни случаи годишно: Повеќето не ни знаат дека страдаат од „тивкиот убиец“

Извештај на Светската здравствена организација (СЗО) дава алармантни податоци, според кои дури секој трет возрасен во светот живее со хипертензија, а поголемиот дел од луѓето со ризична кардиоваскуларна состојба не се соодветно третирани.

Организацијата цитира студија од 2020 година која покажа дека високиот крвен притисок е единствениот најважен фактор на ризик за рана смрт, што доведува до 10 милиони смртни случаи годишно.

Она што најмногу загрижува е фактот што речиси половина од возрасните со проблем со висок крвен притисок не се ни свесни за опасноста по нивното здравје.

„Заклучокот е дека најсмртоносната состојба во светот е и најзапоставената“, рече Том Фриден, поранешен директор на Центрите за контрола и превенција на болести и претседател и извршен директор на Resolve to Save Live, додавајќи: „Ова занемарување резултира со милиони луѓе да умираат со смртни случаи што може да се спречат секоја година и да имаат срцеви и мозочни удари што може да се спречат“.

Бројот на луѓе со висок крвен притисок се удвоил на 1,3 милијарди во 2019 година, од околу 650 милиони во 1990 година, според СЗО. Здравствените власти очекуваат тој број да продолжи да расте бидејќи глобалната популација продолжува да расте.

Според последниот извештај на СЗО, доколку половина од луѓето со висок крвен притисок ја стават својата состојба под контрола, до 2050 година би биле спречени дури 76 милиони смртни случаи.

Што е хипертензија?

Хипертензијата се јавува кога притисокот во крвните садови на една личност е превисок. Колку е поголем крвниот притисок, толку повеќе срцето мора да работи за да пумпа крв низ телото и толку е поголема можноста за оштетување на кардиоваскуларниот систем.

Нормалниот крвен притисок е под 120/80 mmHg, (што значи милиметри жива). Хипертензијата обично се дефинира како 140/90 mmHg или повисока, иако некои упатства велат дека започнува на 130/80 mmHg.

Ако не се лекува, хипертензијата може да доведе до мозочен удар, срцев удар, срцева слабост и оштетување на бубрезите.

„Причината зошто го нарекуваме „тивок убиец“ е тоа што не мора да знаете дека имате хипертензија. Започнете со мерење на вашиот крвен притисок, а за да го спречите овој „тивок убиец“, вежбајте, усвоете здрава исхрана со малку натриум и избегнувајте алкохол и тутун“, вели Бенте Микелсен, директор на одделот за незаразни болести во СЗО.

„Високиот крвен притисок може ефикасно да се лекува со евтини и докажани лекови, а кога ќе се стави под контрола, тоа е болест од која немате причина да се плашите“, заклучува Микелсен.

Најлошата храна за луѓето со висок крвен притисок

Поврзани вести

Симптом кој може да биде знак за недостаток на протеини – се појавува на кожата

Radmila Tasevska

Дали е важно и по кој редослед јадеме: Пристап кој може да помогне при губење на тежината

Urednik

3 пијалаци за заштита од УВ зраците во текот на летото

Radmila Tasevska