СТАНДАРД life
Здравје

Три најлоши видови појадок кои треба да ги избегнувате

Појадокот е несомнено најважниот оброк во денот, кој може значително да влијае на нашиот мозок и целокупното здравје, но диететичарите предупредуваат дека има намирници кои апсолутно не се препорачуваат да се консумираат наутро.

Како што објави Eat This, изборот на погрешна храна за појадок може да ја наруши нашата концентрација и енергија во остатокот од денот, но ова се само некои од несаканите ефекти.

Затоа диететичарите издвојуваат три типа на појадок кои треба да ги избегнуваме или барем да го минимизираме нивното консумирање.

Печива и други пекарски производи

Една од овие намирници се слатките колачи. Пекарските производи како кроасани, крофни или некои други засладени печива можат негативно да влијаат на нашата концентрација и да ја намалат енергијата, а содржат и големи количини шеќер, што доведува до несакано зголемување на телесната тежина.

Подготвени снегулки

Сличен негативен ефект имаат готовите снегулки. Според регистрираните диететичари, слатките житарки за појадок често доведуваат до чувство на глад и тромост поради високата содржина на шеќер и недостаток на есенцијални хранливи материи.

Овие житарки имаат тенденција да немаат доволно влакна и протеини, важни за одржлива енергија и ситост, што доведува до грицкање и прејадување во текот на остатокот од денот.

Ароматизиран јогурт

Третиот појадок што треба да го избегнуваме вклучува јогурт со вкус. Иако јогуртот е здрава храна која исто така може да ви помогне да изгубите тежина, јогуртите со вкус генерално содржат големи количини шеќер и конзерванси, состојки кои не се ниту добри ниту здрави. Освен што нè прави безволни и уморни, јогуртот со сладок вкус води и до несакано зголемување на телесната тежина.

Поврзани вести

Алкохолот не е единствениот виновник – кои други навики предизвикуваат оштетување на црниот дроб?

Urednik

Лекарите тврдат дека никогаш не ја јадат оваа храна поради холестеролот

Radmila Tasevska

ПРВ И ЕДИНСТВЕН ЦЕНТАР ЗА ТРЕТМАН НА БОЛКА СО МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ПРИСТАП ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“

Urednik