Компании и пазар

Берзата во „зелено“ оваа недела

Пораст на вкупниот промет, бројот на трансакции и кај пазарната капитализација е забележан во периодот од 29-ти јуни до трети јули, покажува Неделниот преглед на Македонска берза.

Вкупниот промет се позиционираше на 1.284.918 евра или 49,68% повеќе во споредба со претходната недела. Кај вкупниот број на трансакции (228) има скок од 11,22%.

Пазарната капитализација, од 29-ти јуни до трети јули, се зголеми за 0,15% и достигна ниво од 3.212.317.595 евра. Пазарната капитализација, пак, на затворање на оваа трговска недела, односно на трети овој месец, имаше вредност од 1.730.784.810 евра или 1,91% помалку во споредба со истиот период минатиот месец.

Индексот МБИ10 заврши со 4.129,52 поени или 0,59% скок во споредба со една недела претходно.

Петте најтргувани акции во текот на неделата беа оние на: Комерцијална банка, Алкалоид, Гранит, НЛБ Банка и РЖ Уготур.

Поврзани вести

Повисоки цените на индустриските производи на годишно ниво

Влатко Зорба

Ангеловска: Заживувањето на економската активност се забележува по реализацијата на приходите во јуни

Влатко Зорба

Европската бизнис асоцијација е на располагање за совети или насоки во процесот на дигитализација

Влатко Зорба

Американците на „Црн петок“ потрошиле рекордни 7,4 милијарди долари преку интернет

Влатко Зорба

САД ќе принудува држави да престанат да соработуваат со Huawei?

Европа губи 11 милијарди долари годишно заради договорот меѓу Вашингтон и Пекинг

Влатко Зорба