СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ЕУ планира да воведе минимална плата на ниво на Унијата

Започна со Uber, а денес сè повеќе бизниси сакаат да се претворат во платформи и затоа ЕУ планира да воведе минимална плата на ниво на Унијата.

Европратениците бараат на вработените во разни платформи преку Интернет да им се препише минимална плата и минимални услови за работа и да им се овозможи подобра рамнотежа помеѓу деловниот и приватниот живот.

„Европската унија е еден од најбогатите региони во светот, но 95 милиони Европејци живеат на работ на сиромаштијата“, рече Озлем Демирел, портпарол на Здружената европска левица / нордиска зелена левица.

„Не смееме да дозволиме економските цели да ја надминат социјалната заштита“, рече таа.

Европратениците го поздравија предлогот на Европската комисија да издаде директива за соодветни минимални плати, опишувајќи го како важен чекор кон осигурување дека секој е соодветно платен за својата работа и дека може да учествува во општеството, пишува „Јутарњи лист“.

Замениците нагласуваат дека законски пропишаната минимална плата мора да биде над границата на сиромаштија и дека работодавците не треба да ги намалуваат трошоците за работна сила, како што се сместување, униформи со работа, алати, лична заштита и друга опрема од минималната плата.

Исто така беше речено дека законодавната рамка за минимални услови за работа мора да се примени на сите работници, вклучително и на нетипичните работници во дигиталната економија кои често работат во несигурни услови. Според европратениците, овие работници мора да бидат опфатени со постојните закони за труд и социјална грижа и им е дозволено колективно да ги остваруваат своите права.

Пратениците сметаат дека на жените, имајќи предвид дека се изложени на поголем ризик од сиромаштија и социјално исклучување, мора да им се обезбеди пристап до достапни и квалитетни услуги за згрижување деца. Покрај тоа, беше речено дека мора да се работи на отстранување на разликите во финансискиот надоместок за жени и мажи.

Според дефиницијата на Евростат, кога поединец работи подолго од половина година и има расположлив приход помал од 60 проценти од просечниот приход на домаќинството по социјалните трансфери (на пример, издршка за новороденче, надоместоци за попреченост и поволности за топол оброк), тогаш тој е изложен на ризик. Податоците на Евростат покажуваат дека 9,4 проценти од населението на Унијата во 2018 година било на работ на сиромаштија.

Поврзани вести

ФИТР: Основан Стартап совет што ќе креира стратегија за брз развој на стартап екосистемот

msp-admin

„Голдман Сакс“ ги зголеми прогнозите за цената на нафтата

Влатко Зорба

Македонската компанија „Брејнстер“ го освојува австрискиот пазар со обуки за дигитални вештини

msp-admin