СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Како економиите на Чешка, Полска, Унгарија и Словачка станаа најдобри во Европа?

Во последните десет години, земјите од т.н. Вишеградската група – Чешка, Полска, Унгарија и Словачка – успеа да постигне брз економски развој. И сега овие четири земји, со над 60 милиони жители, стануваат сè поважен играч на пазарот на Европската унија (ЕУ). Ова го напиша финансискиот новинар Чаба Сајлаи за унгарски „Magyar Nemzet“.

Зголемената важност на регионот не е изненадувачка со оглед на тоа што во последните неколку години Вишеградската група го надминува просечниот раст на унијата. Додека тоа за ЕУ ​​беше на ниво од околу 2,4% пред корона-кризата, просекот за четирите земји порасна на 4,3 проценти.

„Благодарение на подобрите перформанси, економската „тежина“ на овие земји се зголеми за помеѓу 16 и 24% во текот на последната деценија, додека јужноевропските членки, како и Велика Британија, страдаат од тешка рецесија, недостаток на реформи и висок јавен долг, прогнозите за Централна Европа се охрабрувачки“, рече Сајлаи.

Аналитичарот посочува неколку клучни предуслови за успех на четирите земји во регионот. На прво место, тој посочува на нивниот извозно ориентиран пристап, како и на зајакнувањето на домашната потрошувачка.

Во однос на првиот фактор, авторот посочува дека земјите од Вишеград придонесуваат со 15% од приходите од надворешна трговија во Европа. Во исто време доаѓа поволната географска позиција во близина на економскиот мотор на Европа – Германија, како и Австрија.

Иако нивото на развој на четирите економии сè уште заостанува зад нивото на земјите како што се Италија и Шпанија, експертите очекуваат дека во следните години тие ќе продолжат да растат побрзо од просекот на ЕУ.

Заедно со развојот на економијата во последната деценија, благосостојбата на населението во четирите земји рапидно расте. На почетокот на ноември, излегоа податоци кои покажуваат дека Чешка веќе има поголем бруто домашен производ (БДП) од Италија и Шпанија. Според предвидувањата на ММФ, до 2025 година таа ќе може да ги надмине Нов Зеланд и Јапонија според овој индикатор.

Поврзани вести

Македонија лани извезла производи во вредност од 7,2 милијарди долари

msp-admin

ОКТА донираше пречистувачи на воздух на Детската клиника во Скопје

msp-admin

Кои се петте најтргувани акции на Македонска берза оваа недела?

msp-admin