Стандард
КОМПАНИИ

Правилата за инвестиции, што ги следи Ворен Бафет

Главниот извршен директор на „Berkshire Hathaway“, Ворен Бафет е најпознатиот инвеститор во светот. Тој ги скратува своите идеи за инвестиции на кратки, незаборавни фрази, пишува „Yahoo Finance“.

Еве неколку од нив:

„Правило број еден: Никогаш не губете пари. Правило број два: Никогаш не го заборавајте правилото број еден “

Бафет лично изгуби околу 23 милијарди долари за време на финансиската криза во 2008 година, а неговиот „Berkshire Hathaway“ го загуби својот рејтинг три пати. Како тогаш еден познат инвеститор може да советува да не губите пари?

Бафет упатува на размислувањето на разумен инвеститор – не биди несериозен, не се обложувај. Според него, инвеститорите треба да бидат информирани и „да си ги завршуваат домашните задачи“.

Самиот Бафет се потпира само на компании за кои темелно истражува и чија деловна активност ја разбира. Тој не се впушта инвестиции, од кои е подготвен да изгуби.

Според Бафет, најважното нешто за инвеститорот е неговиот темперамент, а не неговиот интелект. Тој смета дека успешен инвеститор не треба да се фокусира на тоа да биде со или против толпата.

Берзите регистрираа падови. Сепак, Бафет вели дека во добро и во лошо време, тој е фокусиран на своите цели и ретко ја менува својата долгорочна стратегија за инвестиции, без оглед на движењата на берзата.

„Ако бизнисот оди добро, акциите на крајот ќе го следат примерот“

Книгата „Паметниот инвеститор“ од Бенџамин Греам, американски економист, професор и инвеститор роден во Британија, кој се смета за татко на инвестирање во акции, го убедува Бафет дека инвестирањето во акции е еднакво на поседување удел во бизнисот.

Кога Бафте бара акции на кои може да се обложи, тој се фокусира на бизниси кои покажуваат поволни долгорочни изгледи. Ако цената на акцијата на компанијата се тргува под очекувањата за нејзин иден раст, тоа се хартии од вредност на кои Бафет може да се обложи.

Бафет никогаш не купува ништо сè додека не биде сигурен во причините за тоа, како и специфична цена на акцијата за индивидуална компанија. Неговиот совет до инвеститорите е да го сторат истото.

„Далеку е подобро да се купувате од голема компанија за фер цена, отколку да се обложите на честна компанија за одлична цена“

Бафет е инвеститор во капитал кој сака да купува квалитетни хартии од вредност кога нивните цени се значително намалени. Неговата вистинска цел е да изгради оперативна моќ за „Berkshire Hathaway“ со сопственост на акции што ќе генерираат солиден профит во следните години. За време на пазарната несреќа на финансиската криза 2007-2008, Бафет направи долгорочни инвестиции во имиња како што се General Electric и Goldman Sachs.

За да ги изберат вистинските акции, инвеститорите мора да имаат критериуми за деловна активност и да се придржуваат кон дисциплината. Да се ​​најде вистинската компанија по вистинска цена е крајната цел.

Поврзани вести

Тужба против Apple за злоупотреба на доминантната позиција

Влатко Зорба

Бислимоски се жали дека ВМРО-ДПМНЕ му врши директен притисок

msp-admin

Шефот на VW: Не се плашам од Apple

Влатко Зорба