Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Во Велика Британија почнуваат консултациите за регулирање на крипто-средствата

Министерството за финансии на Обединетото Кралство започнува консултации за регулирање на крипто-средствата и стабилнитемонети за поддршка на иновациите и заштитата на потрошувачите.

Министерството за финансии рече дека порастот на крипто-средствата и стабилните монети може да претставува слична финансиска стабилност и ризици за потрошувачите како традиционалните регулирани системи за плаќање, и затоа е потребно регулирање на просторот.

„Ќе заземеме флексибилен, управуван од ризици пристап кон регулацијата, вкоренет во принципот „ист ризик, ист регулаторен исход“, рече Џон Глен, пратеник и економски секретар на Министерството за финансии.

Со други зборови, владата сака да обезбеди еднакви услови и да ги намали можностите за регулаторна арбитража.

Исто така, сака да осигури дека регулаторниот пристап се фокусира на ризиците и можностите што се „најитни или најочигледни“ и ги одразува меѓународните дискусии со оглед на прекуграничната природа на крипто-средствата и стабилните монети.

„Затоа, владата разгледува пристап во кој употребата на моментално нерегулирани токени и сродни активности што се користат првенствено за шпекулативни инвестициски цели, како што е Bitcoin, првично може да остане надвор од периметарот на однесување и разумни цели“, велат од Министерството за финансии.

„Во исто време, тие би биле предмет на построга регулатива за комуникација со потрошувачите преку режимот на финансиска промоција (доколку се усвои) и регулативата за борба против измама / CTF. Помошните токени – оние што се користат за пристап до услугата – исто така ќе останат надвор од овластениот периметар“.

Што се однесува до стабилните монети, владата прво предложи воведување регулаторен режим за „стабилни токени“ што се користат како платежно средство.

„Ова ќе ги опфати компаниите што издаваат стабилни токени и компаниите кои обезбедуваат услуги поврзани со нив, директно или индиректно, на потрошувачите. Стабилните алгоритамски монети остануваат надвор од опсегот на предлозите, бидејќи тие не можат да бидат соодветни за трансакции на мало или на големо. Безбедносните токени, исто така, треба да бидат исклучени од слични причини“, соопшти Министерството за финансии.

„Преку соодветни криптографски регулативи, Велика Британија се обидува да ја задржи својата позиција како „светски лидер во финансиската технологија“, рече Глен.

Генерално, предлозите сугерираат дека владата сака да спроведе „прилично оптоварувачки режим“ за стабилни монети, рече Џорџ Морис, партнер во адвокатската фирма „Simmons & Simmons“ со седиште во Лондон.

Доколку предлозите бидат прифатени, крипто-валутите во Велика Британија кои наведуваат некои стабилни монети можеби ќе треба да се регистрираат во Агенцијата за финансиско однесување на земјата (FCA).

„Очигледно, ова е неодржливо – слоењето на некои регулативи за други доведува до конфузија, конфликти и непотребни компликации“, рече Морис.

„Се надевам дека ова ќе биде разгледано во длабочина пред да се усвојат регулативите, ако ништо друго, за да се отстрани условот за регистрација за оние деловни активности што инаку се регулирани од FCA (или да го сторат тоа автоматски за нив)“.

Морис тврди дека ако крипто-компанијата е со седиште во ЕУ, тогаш предложениот режим на MiCA – Markets in Crypto-assets – најверојатно ќе биде многу поедноставен, со една дозвола што може да се пренесе.

Консултациите се отворени до 21 март и Министерството за финансии ги охрабрува засегнатите страни, особено крипто-стартапите во Велика Британија, да ги споделат своите ставови за предложениот регулаторен пристап.

Поврзани вести

„Копањето“ Биткоин може да ја подигне ГЛОБАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА за 2 степени до 2033 година

Влатко Зорба

САД не брзаат да бидат први со дигитална валута на централната банка

Влатко Зорба

Врвните светски универзитети купуваат криптовалути

Влатко Зорба