СТАНДАРД life

Регулација

КОМПАНИИ

Европскиот парламент бара регулација за Facebook

Влатко Зорба
Европа се движи кон регулирање на Apple, Amazon, Facebook, Google и Microsoft, но и на другите големи технолошки компании. Европратениците повикаа на демократска контрола на...
ТЕХНОЛОГИЈА

Препознавање на лице: Потребна е строга регулација

Влатко Зорба
Советот на Европа повикува на строги правила за да се спречат значителни ризици по приватноста и заштитата на податоците кои произлегуваат од зголемената употреба на...
КРИПТОВАЛУТИ

Лагард: Биткоинот се користи и за перење пари, треба да се регулира со закон

Влатко Зорба
Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард повика денес на глобално регулирање на трговијата со биткоин, наведувајќи дека оваа дигитална валута во некои случаи...
КРИПТОВАЛУТИ

FCA: Инвеститорите во Bitcoin може да ги изгубат сите свои пари

Влатко Зорба
Финансиското тело за надзор на Велика Британија – Органот за контрола на финансиското однесување (Financial Conduct Authority – FCA), издаде предупредување до инвеститорите во криптовалути,...
КРИПТОВАЛУТИ

Во Велика Британија почнуваат консултациите за регулирање на крипто-средствата

Влатко Зорба
Министерството за финансии на Обединетото Кралство започнува консултации за регулирање на крипто-средствата и стабилнитемонети за поддршка на иновациите и заштитата на потрошувачите. Министерството за финансии...