Таг : К-15

ЕКОНОМИЈА

Трудовиот инспекторат не дава информации на Хелсиншкиот комитет дали ги провериле фирмите што не исплаќаат К-15

Александар Тодески
Државниот инспекторат за труд не дава одговор на Хелсиншкиот комитет за случаите кои им ги пријавиле, а во врска со неисплатен годишен регрес на вработени...
Политика

Манчевски: К-15 нема да важи за рамковно вработените кои седат дома

Влатко Зорба
Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска изјави дека К-15 нема да важи за вработените во администрацијата кои беа вработени по Рамковен договор,...
ЕКОНОМИЈА

Царовска: Нема ништо спорно во исплатата на К-15 предвидена со колективниот договор за администрацијата

Stefanija Kuzmanovska
Вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска смета дека нема ништо спорно во тоа што е предвидена исплата на К-15 во колективниот договор за државната администрација...
Политика

Ампева: Продолжуваат манипулациите со исплата на К-15 во приватниот сектор

Влатко Зорба
Три угостителски објекти, четири супер маркети, три градежни фирми и триесетина текстилни конфекции се на списокот на невладината „Гласен Текстилец“-Штип, бидејќи на работниците не им...
ЕКОНОМИЈА

Вработените во фирмите задолжени за чистење на државните институции остана без К-15

Се сменија фирмите, но навиките не. Вака дел од вработените во фирмите Стед Комерц и Благој Бапал, фирмите кои се задолжени за чистење и тековно...
МАКЕДОНИЈА

Хелсиншки комитет регистрирале исплати на К-15 од 1.000, 500 и 100 денари

Влатко Зорба
Многу често работодавачите исплаќаат незначителни износи на име регрес за годишен одмор, за што говорат и документираните случаи на Хелсиншкиот комитет, во кои работодавачите неретко...
Компании и пазар

ССК: Вистините и лагите за исплаќањето К-15

Влатко Зорба
Деновиве се погласно се зборува за регрес за годишен одмор или популарно наречен К-15, при што циркулираат информации со невистинити содржини, па дури се оди...
МАКЕДОНИЈА

МТСП: Компаниите да им исплатат К-15 на работниците

Влатко Зорба
Министерството за труд и социјална политика (МТСП) ги повикува компаниите да ги почитуваат оврските утврдени со Закон и со Колективен договор меѓу кои е и...