Таг : Витамин Д

Здравје и Храна

Витамин Д – зошто е посебно важно да се прима дополнително

Влатко Зорба
Според педијатрите посебно важно во зимските месеци е дополнителното внесување на витаминот Д. Покрај недостатокот на сончеви денови, што е извор овој витамин, исто така...
Здравје и Храна

Витамин Д го намалува ризикот од смрт од коронавирус

Влатко Зорба
Истражувачите од Универзитетот во Бостон откриле дека доволна количина на витамин Д во организмот помага да се намали ризикот од смрт од инфекција со коронавирус....
Здравје и Храна

Зошто треба да внимаваме на нивото на витамин Д во организмот?

Влатко Зорба
Витаминот Д ја има една од клучните улоги во човечкиот организам. Учествува во многу процеси а неговата примарна функција е поврзана со одржување на здравјето...
Здравје и Храна МАГАЗИН

Како витаминот Д влијае врз болните од рак?

Елена Даскалова
Според новите сознанија на Американското здружение за клиничка онкологија, заболените од рак мораат редовно да земаат витамин Д како додаток во исхраната, за да добијат...
Здравје и Храна МАГАЗИН

Како да се изборите со есенската меланхолија?

user2
Кога започнува есента, почнува да се намалува и денот, па добиваме впечаток дека сме во мрачна фаза од годината. Некои луѓе дури и развиваат анксиозност...
Забава МАГАЗИН

Есента има позитивно влијание на човечкиот мозок

user2
Познато е дека човечкото тело ги регистрира сите промени на сезоните и секој човек различно реагира на нив. Сепак, неспорно е дека мозокот работи поефикасно...