ЕКОНОМИЈА Компании и пазар

Битиќи: Ќе се кратат работните места во јавната администрација

Држават има преобена и нефексна Јавната администрација ќе се намали за 20 посто, најави вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи во интервју за емисијата Трилинг.

Тој напомена дека ќе се кратат работните места спроведувајќи неколку методи.

-Еден од моделите е намалување преку пензиските реформи, така што дел од нив кои ќе заминат во пензија, вториот модел е избор помеѓу приватниот и јавниот сектор, голем дел од нив седат на две столчиња така што во овој случај ќе треба да изберат каде би заминале, третиот е понуда до младите кадри да започнат свој бизнис и четвртиот модел е дел од овие луѓе да бидат вработени во приватниот сектор, со овој модел ние нема на никого ништо да му наложуваме, изјави Битиќи.

Поврзани вести

Балканот би можел да биде еден од победниците во пост-ковид ерата

Влатко Зорба

Бајрактар: Отпуштањата да бидат како технолошки вишок, а не со спогодбени откази

Влатко Зорба

Кој е првиот човек во историјата со богатство поголемо од 200 милијарди долари?

Никола Поповски

Македонската компанија „Брејнстер“ го освојува австрискиот пазар со обуки за дигитални вештини

Влатко Зорба

Јаневски: Нашите граѓани, наместо надвор, да ја поминат новогодишната ноќ, па и божиќните празници, во некој од домашните туристички центри

На американската економија и се заканува колапс, тврди поранешен висок функционер во ММФ

Влатко Зорба