Компании и пазар

Во Кина: Телефоните со копчиња побарани од 5G смартфоните

Обичните телефони со копчиња се побарани отколку современите уреди од петта генерација (5G), според неодамнешната студија на кинескиот Институт за истражување и комуникација.

Вкупната продажба на мобилни телефони во Кина изнесува над 30 милиони единици во август. Овој број вклучува 1,2 милиони телефони од 2G, додека паметните телефони со поддршка на 5G се само 219,000.

Аналитичарите посочуваат неколку причини зошто продажбата на 2G телефони е поголема од оние на новите 5G смартфони:

* бројот на основни 5G станици е сè уште ограничен, во многу области нема покриеност, што значи дека нема стабилна врска за корисниците;

* 5G паметните телефони сè уште се многу скапи;

* на постарите луѓе им е полесно да користат обични телефони;

* во многу оддалечени области 2G покриеноста е подобра од 3G или 4G мрежите.

Според Министерството за индустрија и информатичка технологија, вкупниот број мобилни телефони во Кина изнесува 1,57 милијарди до крајот на 2018 година. Околу 400 милиони луѓе користат 2G и 3G уреди.

Според претходните проценки, продажбата на 5G паметни телефони во 2019 година ќе учествува со помалку од 1% од вкупниот пазар на телефони.

Сепак, следната година нивниот удел ќе порасне на 10%.

Поврзани вести

Visa и Mastercard се повлекуваат од Libra?

Влатко Зорба

„Јагуар Ленд Ровер“ отпушта 1.100 лица

Влатко Зорба

iPhone 5G ќе биде претставен на 15 септември

Влатко Зорба

Кнауф во Македонија – 25 години регионален лидер во производство на материјали и системи за градба

Влатко Зорба

Производството во Италија редуцирано за третина: Повеќе од 420,000 луѓе остануваат без работа

Влатко Зорба

Македонија на трето место во регионов по стапка на проблематични кредити

Влатко Зорба