СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Goldman Sachs: Нафтата ќе се искачи на 70-75 долари

Цените на нафтата ќе пораснат порано и повеќе отколку што се сметаше досега, бидејќи глобалното закрепнување на побарувачката на енергија го надминува одговорот на снабдувањето од сојузот ОПЕК +, производители на шкрилци во САД, како и Иран, според групацијата Goldman Sachs.

Потрошувачката ќе се врати на нивото на пред корона-кризата до крајот на јули, додека производството од големите производители веројатно ќе остане „многу нееластично“ по зголемувањето на цените, рече банката, цитирана од „Блумберг“. Goldman ја зголеми прогнозата за Брент од 10 долари за барел на 70 долари во следниот квартал и 75 долари за третиот квартал.

„Ова побрзо ребалансирање во текот на зимските денови ќе биде проследено со растечки дефицит оваа пролет, бидејќи зголемувањето на производството од ОПЕК + заостанува зад нашата прогноза за закрепнување на побарувачката“, велат банкарските аналитичари, вклучително и Дамиен Курвалин.

Цената на Брент брзо се врати на нивото пред кризата. График: Блумберг

Закрепнувањето на цените на нафтата на нивоата што последен пат беа видени пред „Ковид-19“ да предизвика хаос во глобалната економија се должи на унилатералниот пад на производството на Саудиска Арабија, заедно со подобрувањето на изгледите за побарувачка.

Релито беше поддржано и од инвеститори, кои ја користат сурова нафта за да се позиционираат во рефлексивно опкружување, велат од Goldman. Суровата нафта „брент“ во понеделникот се тргуваше за повеќе од 63 долари за барел и од почетокот на оваа година се зголеми за околу 22 проценти.

Понудата ќе продолжи да заостанува од побарувачката од повеќе причини, според банката. Првата е дека ОПЕК + ќе заостанува зад ребалансот на пазарот, особено што се забрзува темпото на глобално забрзување на резервите.

Исто така, нема знаци на поголема активност од страна на повеќето производители надвор од ОПЕК +. Ова создава ризик дека понудата ќе падне за 900 илјади барели дневно под предвидувањата на банката за следната година.

Сезоната на профит во САД потврдува дека големите компании за дупчење и производителите, кои се клучни двигатели на пазарот со шкрилци во САД, остануваат фокусирани на враќање пари на акционерите.

Поврзани вести

Анти-DDoS заштита од Неотел за безбеден континуитет во работењето!

msp-admin

Кина повторно е најголемиот светски пазар за малопродажба на Интернет

Влатко Зорба

Кои се десетте најдобри земји за работници?

msp-admin