Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Вештачки интелект на Microsoft го разбира природниот јазик подобро од луѓето

Алгоритмот за разбирање на природниот јазик Microsoft DeBERTa ги надминува човечките можности во еден од најсложените тестови за проценка на ваквите алгоритми – SuperGLUE.

Во моментов, ВИ софтверот на Microsoft за разбирање на природниот јазик (Natural Language Understanding, NLU) е на првото место на ранг-листата со резултат од 90,3 поени, додека просечниот човечки капацитет е 89,8 поени, соопшти компанијата.
SuperGLUE вклучува голем број задачи што се развиени за да се процени способноста на моделите за вештачка интелигенција да препознаваат и разбираат природен јазик. На пример, да се даде точен одговор на прашање засновано врз прочитан пасус, правилно да се утврди употребата на двосмислени (полисемантички) зборови во одреден контекст, итн.

Тестот е развиен од група истражувачи во 2019 година. Кога беше претставен SuperGLUE, разликата помеѓу ВИ моделот со најдобри перформанси и човекот во рангирањето беше скоро 20 поени. За да се постигне моменталниот резултат од 90,3 поени, DeBERTa доби голема надградба на архитектурата: сега се состои од 48 слоја и има 1,5 милијарди параметри.

Microsoft планира да ги објави ВИ моделот и неговиот изворен код јавни на GitHub. Покрај тоа, DeBERTa ќе биде интегриран во следната верзија на моделот на Туринг моделот на Microsoft (Turing NLRv4). Се користи во производите на Microsoft, како што се Bing, Office, Dynamics и Azure Cognitive Services за подобрување на интеракцијата со чат-ботови, генерирање совети и одговори на прашања, пребарување, автоматизирање на поддршка од клиенти, создавање содржина и други задачи во корист на стотици милиони корисници.

За разлика од другите модели, DeBERTa го зема предвид не само значењето на зборовите, туку и нивните позиции и улоги. На пример, во реченицата „нова продавница отворена покрај новиот трговски центар“, алгоритмот може да разбере дека зборовите „продавница“ и „трговски центар“ („трговски центар“) играат различни синтаксички улоги.

Покрај тоа, алгоритмот е во состојба да утврди зависност на зборовите едни од други. На пример, DeBERTa разбира дека врската помеѓу зборовите „длабоко“ и „учење“ е многу посилна кога тие се рамо до рамо (поимот „длабоко учење“) отколку кога се појавуваат во различни реченици.

Иако DeBERTa ги надминува перформансите на човекот во тестот SuperGLUE, тоа не значи дека ВИ моделот достигнал ниво на човек во разбирањето на природниот јазик. За разлика од машините, луѓето се способни да го користат знаењето претходно стекнато при извршување на разни задачи за да решат нови – ова се нарекува композициско резиме. Затоа, и покрај ветувачките резултати од тестот DeBERTa, потребни се дополнителни истражувања за да се развие оваа вештина во моделот.

Microsoft активно работи на подобрување на технологијата за вештачка интелигенција. Во октомври 2020 година, компанијата воведе прогресивен алгоритам на вештачка интелигенција кој автоматски генерира натписи за слики кои во многу случаи се покажаа како поточни од оние напишани од луѓе. Ова ќе ги направи производите и услугите на Microsoft уште поинклузивни и достапни за повеќе корисници.

Како прво, автоматскиот опис им помага на луѓето со оштетен вид кога работат со документи или веб-страници, а исто така овозможува пристап до содржината на која било слика, на пример кога пребарувате или подготвувате презентации.

Поврзани вести

Huawei P40 Pro може да добие специјален сензор од 52MP од Sony

msp-admin

Епл направи заштитна маска која штити од корона (ВИДЕО)

msp-admin

Фејсбук ќе им овозможи на своите вработени да работат од дома до крајот на годината

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!