СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Како односот „љубов-омраза“ помеѓу Џобс и Гејтс го поттикна успехот на Apple и Microsoft?

Стив Џобс и Бил Гејтс започнаа да создаваат свои компании во повеќе или помалку исто време, што беше логичен катализатор за нивното ривалство. И, иако порано имаа периоди на учтивост, поголемиот дел од времето тие беа лути противници.

За време на 30 години познавање, двајцата минаа низ сè, од претпазливи сојузници, до жестоки ривали, до нешто што изгледаше како блиски пријатели. Интересно, тие порано беа сето ова во исто време.

Затоа се чини дека Apple не би бил таму каде што е сега без Microsoft, ниту дека Microsoft не би бил тоа што е без Apple.

Нивната врска не започна непријателски. Microsoft одамна направи софтвер за компјутерот Apple II, па Гејтс редовно доаѓа кај Џобс за да види како напредува бизнисот. Во раните 80-ти, Џобс дојде во Гејтс да се договори Microsoft да направи софтвер за Apple Macintosh, но Гејтс не беше воодушевен.

– Беше чудна посета за време на која Стив рече дека тој навистина не ни е потребен и дека му оди одлично, но сепак се обиде да го продаде својот производ. Тоа е негов начин на функционирање. Не ми требаш, но можам да го сторам тоа за тебе и да те вклучам во бизнисот, рече подоцна Гејтс.

Apple и Microsoft работеа заедно на Macintosh првите неколку години, сè додека Гејтс не сфати дека повеќе луѓе од Microsoft работат на овој проект отколку од Apple.

Нивната врска се распадна кога Microsoft најави објавување на првата верзија на Windows во 1985 година. Лутиот Џобс го обвини Гејтс за кражба на Apple, но не му беше гајле, бидејќи беше свесен дека и двајцата го украдоа интерфејсот од „Xerox“.

„Мислам дека е попрецизно тоа што и двајцата имавме богат сосед „Xerox“ во чија куќа упаднав и сакав да му го украдам телевизорот, за да разберев дека веќе си го зел пред мене“, објасни Џобс пред Гејтс.

Оттогаш, ракавиците се тргнати, па во годините што следеа, паѓаа многу потешки зборови.

„Стив Џобс беше фундаментално чуден и невообичаено оштетен како човек“, рече Гејтс.

Тој се осврна и на своето знаење.

– Тој никогаш не знаеше многу за технологијата, но имаше чувство за тоа што работи. Дали знаевте дека Џобс нема идеја за технологијата? Тој е само одличен продавач. Тој не знае ништо за програмирање и 99 проценти од она што го зборува и мисли е погрешно – еднаш рече Гејтс.

Ниту Џобс не му должеше ништо.

„Тој би ја имал потребната ширина ако земал ЛСД или одеше во ашрам во помладите денови. Тој беше суштински без имагинација и никогаш не измисли ништо. Затоа мислам дека се чувствува попријатно во филантропијата отколку во технологијата“, рече Џобс.

Тој исто така спомена дека Гејтс бесрамно краде туѓи идеи.

– Проблемот со Microsoft е што тие воопшто немаат вкус. А сепак, сметам дека опасно им недостасува стил. Тие немаат оригинални идеи и воопшто не внесуваат култура во нивните производи – рече Џобс.

Сепак, Гејтс верувал дека Џобс е генијалец кога станува збор за „фрлање магии“.

Гејтс призна дека Џобс едноставно ги правел работите како да е „од друг свет“.

– Бев како помал волшебник, затоа што тој (мислејќи на Џобс) „ќе кажеше магични зборови“ и ќе го гледав како хипнотизира луѓе, но бидејќи јас сум помал волшебник, магиите не функционираат на мене – рече Гејтс.

И додека тие се „копираа“ едни со други, напаѓаа и се обидуваа да бидат подобри едни од други, нивните компании напредуваа, а светот беше поделен на „Apple“ и „Microsoft“. Фактот дека и двете компании се на врвот со години е доказ дека нивната врска не ги забавила на кој било начин.

Поврзани вести

Што нè учи Маск за неуспехот, во време кога успехот е сè?

msp-admin

Секторот на приватни авиони „процвета“ за време на корона-кризата

Влатко Зорба

Поради „системски злоупотреби“ на слободата на говорот, Унгарија тргнува против социјалните мрежи

Влатко Зорба