Стандард

Економии

КОМПАНИИ

Големите економии акумулирале долгови од 13 трилиони долари

Влатко Зорба
Најголемите светски економии се пред соочување со несаканото наследство од финансиската криза: долг од 13 трилиони долари, пишува Блумберг. Г-7, како и некои клучни производители...
АНАЛИЗИ

Економиите од кои најмногу се очекуваше, лошо одговорија на кризата – Оваа листа ќе ве изненади

msp-admin
Како што ковид-19 се ширеше низ целиот свет, беа оспорени предрасудите за тоа кои места може најдобро/најлошо да пристапат до најлошата криза со јавното здравство...
КОМПАНИИ

Земји чии економии ќе останат „недопрени“ од корона-кризата

msp-admin
Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува вредноста на глобалниот бруто домашен производ (БДП) да се намали за 4,4% поради пандемијата. Исклучок ќе биде Кина, којашто има...
ЕКОНОМИЈА

Топ 10 земји во Европа, кои најмногу ги ценaт работниците

Берта Китинска
Швајцарија е прогласена за најдобро место во светот за привлекување и грижа за квалификувани работници четврта година по ред. Земјата од Централна Европа ги остави...
КОМПАНИИ

Како растеа најголемите економии во последните 4 децении?

msp-admin
Пандемијата од коронавирусот на светската економија ѝ зададе драматичен удар. Според податоците од Светска банка, светот денес се соочува со најтешката рецесија од Втората светска...
КОМПАНИИ

САД паднаа на второ место, Сингапур е најконкурентна економија во светот

msp-admin
Сингапур ги симна САД од првото место во годинашниот извештај за конкурентност на Светскиот економски форум. Во извештајот се анализира конкурентноста на економијата со мерење...