Стандард
АНАЛИЗИ

Како лекциите од 2008 година може да спречат финансиски колапс во Европа?

Колку повеќе знаеме за минатото, толку подобро можеме да се подготвиме за иднината. Финансиската криза од 2008 година обезбедува важни лекции за политичарите кои планираат закрепнување од КОВИД-19 во 2021 година.

Пред повеќе од 10 години, светот падна во финансиска криза што ја смени самата структура на нашите општества, пишува во својата анализа интернет-изданието „Emerging Europe“. Коктел од невнимателно финансиско регулирање и невнимателен однос кон долгови и задолжувања доведоа до глобални последици од кои избегаа малку земји во светот.

Иако помина една деценија на закрепнување, лузните од таа ера сè уште се многу видливи. Ова е особено точно во многу делови на Европа. Како што често се случува со големи непогоди, природни и вештачки, најранливите се најпогодени.

Неверојатни паралели

Денес, додека земјите се справуваат со економското влијание на Ковид-19, политичарите во Централна, Источна и Југоисточна Европа мора да се обидат да ги запомнат научените лекции од 2008 година. Во финансиска смисла, паралелите меѓу сега и тогаш се неверојатни.

Во тоа време, земјите од Централна и Југоисточна Европа беа меѓу најпогодените. Во пресрет на кризата, големите банки во еврозоната купуваа локални подружници. Поддржано од овие матични банки, кредитот започна да расте рапидно од многу ниска основа.

Кредитниот бум беше придружен со зголемувањето на цените на недвижностите и зголемувањето на личниот и корпоративниот долг. Поттикот за враќање на животниот стандард на најбогатите земји-членки на ЕУ значеше дека на граѓаните и деловните субјекти им треба повеќе долг отколку што можат да исплатат.

Глобалната криза ги сопре протоците на капитал во регионот и го претвори бумот во неуспех. Растот на кредитите се смени, цените на недвижностите паднаа, економскиот раст е во застој и нефункционалните кредити се зголемија.

Во текот на следната деценија, голем дел од регионот ќе се наоѓа помеѓу слабиот економски раст и слабите перформанси на финансискиот сектор.

Познат циклус

Ковид-19 е силен кандидат за најтешкиот економски шок. Потоа следува познат циклус – висока задолженост и депресивниот раст ќе ги влошат ранливите страни на финансискиот сектор во наредните месеци.

Точно е дека банките во регионот на Централна, Источна и Југоисточна Европа влегоа во пандемија со посилни ликвидносни и капитални бафери отколку пред светската финансиска криза, но тие се далеку од имуни на влијанието. Колку подолго трае пандемијата, толку повеќе компании и потрошувачи најверојатно ќе се борат да преживеат. Потоа следуваат стандардните долгови.

Пред доминото на нефункционалните заеми да добие замав и земјите да влезат во широка финансиска криза, политичарите мора да дејствуваат. Ова значи преземање на четири главни мерки.

Прво, растечките нефункционални заеми бараат проактивен и координиран одговор на политиката. Ако банките се спротивставуваат на отпис на лоши заеми и продолжат да им позајмуваат на зомби компании, добиената кредитна криза ќе стане подолга и поостра.

Во 2008 година, политичарите забавија. Откако сфатија дека е потребен координиран одговор, голема штета веќе беше направена. При решавање на кризата со нефункционалните заеми, самото поминување на времето ја влошува лошата состојба и политичарите и банкарите мораат рано да реагираат за да спречат проблемот да излезе од контрола.

Второ, надзорниците треба да соработуваат со високо ризични банки и да осигурат дека тие целосно ги покриваат кредитните загуби. Важна лекција од глобалната финансиска криза е дека градењето на капиталот на банката е услов за одржливо закрепнување. Во оваа пандемија, од банките е побарано да играат невидена улога во апсорпцијата на шокот со обезбедување на витален кредит на секторите на претпријатија и домаќинства.

Политичарите мора да се спротивстават на притисокот да се намалат постојните правила. Супервизијата не ги решава соодветно главните проблеми. За веродостојно почитување на правилата, регулаторите можат да спроведат стрес-тестови за да ги идентификуваат банките што не се капитализирани.

Резолуција, правичност и транспарентност

Трето, приоритет мора да се даде на навремена и уредена стратегија за рушење на мораториумот за олеснување на долгот и отплата на долгот. Земјите во Источна и Југоисточна Европа веднаш ги воведоа овие планови кога удри Ковид-19 и имаа добар ефект. Сепак, продолжувањето на шемите доаѓа со скриени трошоци. Ова може да ја ослаби дисциплината за отплата на должниците.

Прашањето кога и како да се отстранат мерките не е едноставен одговор. Како и да е, општ принцип треба да биде да се започне со заострување на правилата штом условите дозволат. Ова може да се направи со постепено стеснување на кругот на подобни должници, така што ќе бидат поддржани само одржливи претпријатија.

Четврто, проблематичните, но потенцијално одржливи фирми ќе имаат потреба од преструктуирање на заемот. Враќањето на комерцијалната одржливост на проблематичните компании ќе бара преструктуирање на нивните обврски и усогласување на распоредот на плаќање со очекуваниот проток на приход.

Наспроти тоа, преструктуирањето на заемите на неиздржливите должници само ќе ги забави неизбежните загуби. Ќе има неизвесност за тоа кој може и не може да преживее. Ќе биде потребна проценка за да се одделат одржливите од губитниците. Ова ќе помогне да се ослободи капиталот од секторите со слаби резултати и да се охрабрат подинамичните фирми да одговорат на обновениот економски импулс.

Живееме во тешки времиња кои бараат решителност, правичност и транспарентност при донесување политички решенија. Ова не е лесно да се направи во време на голема несигурност, зголемена вознемиреност и недостаток на пристап до релевантни информации. Минатото ни дава неколку лекции да ги примениме во иднина и сега е време да ги примениме во пракса.

Поврзани вести

Зошто бизнисите не можат сами да се справат со климатските промени?

msp-admin

Дали коронавирусот ќе ја уништи љубовта на Германците за готовината?

msp-admin

Шокантни прогнози на „Саксо банка“ за 2020 година

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!