СТАНДАРД life

Градежништво

КОМПАНИИ

За скоро 16% повеќе издадени одобренија за градење во септември

msp-admin
Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември оваа година се издадени 248 одобренија за градење, што е за 15,9% повеќе во однос на...
ЕКОНОМИЈА

Сугарески и Спасовски: Градежната офанзива е нашиот одговор на запуштената и руинирана инфраструткрура што ја наследивме

Влатко Зорба
Претседателот на Владата Оливер Спасовски, заедно со министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска направија увид на повеќе делници од патната инфраструктура во југоисточниот...
ЕКОНОМИЈА

Градежниот сектор е погоден од кризата, локалната власт има механизми да помогне

Берта Китинска
Состојбата предизвикaнa од епидемијата на коронавирус ќе има негативен краткорочен до среднорочен импакт и врз градежниот сектор во Македонија, како една од виталните гранки на...
КОМПАНИИ

СКМ: 2019-та беше година на стабилизирање на состојбите и враќање на градежништвото во колосек

msp-admin
Актуелните состојби во градежништвото и потребата од продлабочена соработка помеѓу научно-истражувачкиот и реалниот градежен сектор во насока на креирање поголема конкурентност и додадена вредност во...
ЕКОНОМИЈА

Сигурност и квалитет без компромис во градежништвото

Влатко Зорба
Природните катастрофи, како што се земјотресите се појави кои што не може да се предвидат, но она што можеме да го предвидиме и да влијаеме...