Стандард
АНАЛИЗИ

Која е пресудата за Лондонското сити по „Брегзит“?

Една недела по почетокот на новата година, в навистина ја реализира својата иднина по „Брегзит“: договорот за финансиски услуги со Европската унија може да биде премногу ограничен за да ја заштити доминантната позиција на британскиот финансиски центар.

Преговорите за дефинирање на регулаторната соработка помеѓу Велика Британија и ЕУ треба да започнат наскоро откако индустријата во голема мера беше игнорирана во трговскиот договор што го обележа разделбата на Велика Британија од ЕУ на 31 декември. Досега, деталите, вклучително и кој ќе ги води дискусиите, се малку, предизвикувајќи загриженост кај финансиските директори за шансите за договор за пристап до пазарот, пишува „Блумберг“.

Овие разговори – во центарот на принципот наречен „еквивалентност“ – имаат отворен крај без рок што го обезбедува трговскиот договор. Европските официјални лица имаат малку поттик да постигнат договор, бидејќи финансиските центри од Париз до Амстердам добиваат нови клиенти на штета на Лондон.

Првите денови на „Брегзит“ ги изложија влоговите: Лондон загуби 6,3 милијарди евра (7,7 милијарди долари) во дневното тргување со акции на берзите на ЕУ на 4 јануари – првиот работен ден по преодниот рок. Загубата ги зголеми повиците на финансиските компании и Лондонската берза (ЛСЕ) до политичарите за да ги олеснат правилата и да му помогнат на Сити да добие конкурентска предност пред своите европски колеги.

„Трговијата со акции на ЕУ исчезна и нема да се врати“, вели Дејвид Хосон, претседател на Cboe Europe, најголемото место на капитал на ЕУ во Лондон.

Иако е драматична, промената веројатно нема да има значително влијание врз данокот генериран од тргувањето со акции во Велика Британија, што беше над 3 милијарди фунти минатата година.

Банкарите и менаџерите на средства изјавија дека неделата во голема мерка оди непречено. Ова се должи на повеќегодишна обука од страна на компаниите, од кои некои вклучуваа преместување на деловните активности – иако помалку отколку што првично стравуваше Велика Британија.

Компании како што се JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group веќе преместија десетици работни места и стотици милијарди долари во средства, додека менаџерите на средства, вклучувајќи ги Janus Henderson Group Plc и Standard Life Aberdeen Plc, користат средства во Луксембург и Ирска за клиенти од блокот.

Сепак, ова ги оптеретува компаниите на неодредено време со дополнителна сложеност и трошоци за поддршка на операциите и во Лондон и во ЕУ. Другите, како што е „Hargreaves Lansdown Plc“, одлучија да престанат да продаваат на европски клиенти.

Враќањето на непречената прекугранична деловна активност со блокот зависи од одлуките за еквивалентност на властите, како во Велика Британија, така и во ЕУ. Сеопфатен договор би помогнал во зачувување на Лондон како центар за европски финансии, но тоа можеби не е приоритет за блокот, кој долго време се обидуваше да изгради финансиска инфраструктура.

Неподобни трошоци: Лондон ја губи можноста слободно да поставува свои правила, што се смета за витална алатка за привлекување нови деловни активности.

Министерството за финансии на Велика Британија ги ревидира правилата за берзански хартии од вредност, со ЛСЕ меѓу оние што заговараат полесни начини за продажба на акции на компаниите. Џонатан Хил, поранешен комесар за финансиски услуги на ЕУ, ги разгледува измените за да и се овозможи на Британија подобро да се натпреварува со САД, Хонг Конг и европските градови, кои вршат притисок за поголема продажба на акции

Органот за финансиско однесување ги олеснува бариерите за да ги охрабри инвеститорите да тргуваат со големи нарачки и ги разгледува правилата за тргување со деривати. Министерот за финансии, Риши Сунак предложи реформи за привлекување поголем дел од зародишната зелена финансиска индустрија. И додека тргувањето со акции на ЕУ можеби се дистанцираше од Лондон, Велика Британија планира да ја укине забраната за тргување со акции во Швајцарија.

„Мислам дека не е како смртна казна за важноста на Лондон на глобалните пазари на капитал“, рече Филип Хамптон, поранешен претседател на NatWest Group Plc.

„Некои од овие предности на Лондон – историја, право, јазик – не можат лесно да се сменат од други центри. Лондон сè уште има со што да се бори и за што да се бори“, додаде тој.

Сепак, овие нови можности може да не го заменат изгубениот бизнис со ЕУ. И без договор меѓу Велика Британија и ЕУ, финансискиот центар во Лондон би можел да види повеќе трансфери на деловни активности во наредните години.

„Целата наша стратегија за преговори беше прилично лоша кон Сити и ќе жалиме за тоа. Мислам дека промената во следните 10 години може да биде доста длабока “, рече Пол Минер, поранешен министер и член на Домот на лордовите.

Поврзани вести

Зошто повторно почнавме да чуваме пари под душек?

Влатко Зорба

25 години подоцна: што се случи со еврото?

Влатко Зорба

Цените на храната растат побрзо од приходите

Влатко Зорба