СТАНДАРД life

Чип

КОМПАНИИ

Глобалниот недостиг на чипови го загрозува производството на компјутери и телефони

Влатко Зорба
Потрошувачите ширум светот, поради глобалниот недостиг на чипови, се соочуваат со зголемени цени и недостаток на разни апарати и машини – телевизори, мобилни телефони, автомобили...
ТЕХНОЛОГИЈА

Се појавија првите вируси за Arm-базираниот MacBook

Влатко Зорба
Неколку месеци по објавувањето на првите лаптопи MacBook напојувани од процесор Apple M1 со Arm архитектура, се појавија првите вируси прилагодени за новата платформа. Вирусите...
АНАЛИЗИ

„Чипагедон“: Што треба да знаеме за недостатокот на чипови?

Влатко Зорба
Во најголем дел, компјутерските чипови остануваат невидливи, но тие се во основата на сите електронски гаџети што не опкружуваат. И кога нивните залихи се ограничени,...