Стандард

топ-вести

ЕКОНОМИЈА

Дури 55 отсто од невработените лица се без образование или со завршено осмо одделение

Влатко Зорба
Програмер, информатичар, градежен инженер, машински инженер, ракувач со градежни машини, градежен работник, возач (на камион, на товарно возило), готвач, келенер, заварувач  се само дел од занимањата кои се...
ЕКОНОМИЈА

„Македонското образование во моментов создава само непродуктивен кадар“

Влатко Зорба
За да можеме да направиме каков и да било реформски чекор во обезбедувањето квалитетен кадар согласно потребите на компаниите, потребно е учество на сите општествени...
АНАЛИЗИ

Страшниот дух на инфлацијата кружи низ светот, ќе мора да се навикнеме на порастот на цените

Влатко Зорба
Не е изненадувачки ако цените ненадејно растат по закрепнувањето на економијата по пандемијата, но ако на тоа се додадат „бесплатни пари“ и големи државни пакети...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска: Поголемата финансиска вклученост на жените може да донесе голем број економски придобивки за целото општество

Влатко Зорба
Поголемата финансиска вклученост воопшто, особено поголемата финансиска вклученост на жените, несомнено може да донесе голем број економски придобивки за целото општество. Но, за жал, достапните...
ЕКОНОМИЈА

ЕИБ обезбеди 100 милиони евра поволни средства за малите и средни претпријатија

Влатко Зорба
Нови 100 милиони евра добри земјава од Европската инвестициска банка (ЕИБ) наменети за поддршка на петпријатијатам со договор што беше потпишан денеска. – Денеска потпишавме...
КОМПАНИИ

Слободно движење на работниците во „мини Шенген“ до крајот на годината

Влатко Зорба
Според Стопанската комора на Србија (СКС), договорот меѓу државните органи на Србија, Северна Македонија и Албанија, заснован на тоа кога ќе биде возможен непречен законски...
ЕКОНОМИЈА

„Банкар“: Инфраструктурата ги попречува врските на Бугарија со С. Македонија

Влатко Зорба
Нурнати во политичко-историските дебати во билатералните односи меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, ни недостасува другиот многу важен дел од нашите односи – инфраструктурата, трговијата...
ЕКОНОМИЈА

Деспотовски: Не може со 12.000 денари плата да очекуваме германска работна дисциплина

Влатко Зорба
Резултатите од работата во ТИРЗ се видливи, но прашање е дали ќе ни биде поважно да се сликаме со црвени панделки додека сечеме ленти или,...
ЕКОНОМИЈА

Една од најголемите светски компании за недвижности Ре/Макс започнува со работа на македонскиот пазар

Влатко Зорба
За време на службената посета на Швајцарската конфедерација, потпретседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции,...